Крадат колелата от контейнерите, за да майсторят каруци

Хората по селата крадат гумените колела на кошовете за смет и "майсторят" различни приспособления.

 Освен от немарливи граждани, изхвърлящи не загасена пепел или строителни отпадъци, контейнерите масово се повреждат и от крадци- „изобретатели”.  

По време на отоплителния сезон – от ноември до март в Смолян и селата са изпепелени около 70 пластмасови контейнера. Други около 40 метални съда са били повредени от невнимателни шофьори или вандали

Най-много обаче са повредени кошове, регистрирани в селата край Мадан и Смолян, където масово се крадат гумените колела на “Бобрите”, обобщават от фирмата по сметосъбиране „Титан Клинър”, която обслужва Смолян, Чепеларе и миньорската община.

 Най-често колелата  се използват за направата на колички и каруци за работа по нивите и битови нужди.

В маданското село Галище пък приспособили колелата от съдовете на тръбно скеле, което след монтажа станало подвижно.

В Мадан пък младежи често изпробват силите си върху кошовете и ги бутат в реката. Така се нанасят щети на фирмата и общината, тъй като цената на един “ Бобър”e от 300 до 500лв., а цената на една гума е 50лв.

Това налага почистващата фирма “Титан Клинър” да достави 30 нови метални съда за смет тип “Бобър” на община Мадан.

 Контейнерите се разпределят във всички населени места на общината по указание на местната администрация. Приоритетно ще се подменят изгорените през отоплителния сезон пластмасови съдове за смет, както и амортизираните метални “Бобри”.

Фирмата има готовност да достави още 60 съда при заявка на кмета Фахри Молайсенов, за да може голяма част от населените места да бъдат снабдени с нови кошове. Паралелно с това, там където е възможно, служители на фирмата по чистота ремонтират повредените съдове за смет.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини