Певицата Златина Узунова стана "Почетен гражданин на Смолян"

Общински съвет- Смолян прие единодушно и с пълно мнозинство, предложението на групата общински съветници от БСП- Смолян известната родопска певица Златина Узунова да бъде удостоена с най-високото отличие на общината – „Почетен гражданин на Смолян.

Предложението бе внесено в деловодството на общината миналата седмица, а поводът е 50-годишният юбилей на именитата певица. Първоначално предложението на кмета на общината Николай Мелемов бе, Узунова да бъде наградена със „Златен плакет” на общината.

Солистката на Ансамбъл “Родопа” Златина Узунова е родена през 1962 г. в село Ерма река, община Златоград и от 12-годишна е солистка на ДЮФА “Орфей”, завършва в Музикалното училище в Широка лъка и като негова солистка печели шест златни медала от републикански фестивали и конкурси.

От 1988 г. е в състава на хор “Големите български гласове”. Златина Узунова ръководи много формации в народно читалище “Христо Ботев – 1871”. За своите почти 40 години творческа дейност, тя се утвърждава като един от най-даровитите родопски гласове, изключителен популяризатор и интерпретатор на родопската песен, художествен ръководител и педагог. Групата съветници на БСП – Смолян считат, че нейният талант и принос за популяризиране на родопския фолклор са безспорни, за което тя заслужава най-високото отличие.

С титлата съветниците удостоиха посмъртно и друга известна изпълнителка от общината- Надежда Хвойнева, по случай 75-годишният й юбилеи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини