Поне 10 моста в Смолянско цъкат като „бомба със закъснител”

Снимка: novini.bg

След скъсания мост над река Струма, стана ясно,че десетки съолъжения в страната са като бомби със сзакъснител.

Междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Смолян през февруари тази година е констатирала няколко силно компрометирани мостове и съоръжения в областта. В най-критично състояние са били мостовете в няколко общини като Девин, Мадан, Неделино, Рудозем и Доспат. Хората в доспатското село Црънча треперят от опасен мост вече от няколко години.

 Съоръжението е на единствения път към селото със 750 жители и ако се скъса, хората ще останат откъснати от света.

Съоръжението било направено временно преди 20 -тина години, обаче според специалисти не бил предвиден със здравина и стабилност за постоянен обект.

След толкова години река Доспатска, която е много пълноводна е изровила основите му и те са във въздуха, а през него минава цялото население на селото.

Мостът на пътя между Тешел и село Грохотно, е толкова плачевен, че бил заявен от Областно пътно управление като приоритетен в аварийната програма на АПИ.

В община Девин мост над река Въча на Републикански път ІІІ – 197 Гоце Делчев – Доспат – Девин е бил със силно компрометирани стълбове и разрушен устой по левия бряг и съществува реална опасност от пропадане на преходните плочи и разрушаването му, констатирали експертите.

В община Мадан мостът в село Средногорци се нуждаят от ремонт на стълбовете, понтонното съоръжение над МВЕЦ „Средногорци” трябва да се демонтира, поради опасност от преграда при високи води.
Община Неделино участък при бент в кв. „Крайна” е много компрометиран и имал разрушени бетонови късове.

В община Рудозем експертите са били категорични и за опасност от срутване на моста за село Черешово над река Елховска, който бил със силно подкопан среден стълб.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини