Мерят вредните газове във въздуха на пушачите в Смолян

На 2 юли (понеделник) специалистите от здравната инспекция в Смолян, за пореден път ще измерват безплатно въглеродния оксид, който издишат пушачите.

 От 15.00ч. до 18:00 часа на Стария център в областния град всеки, решен да пребори нездравословния навик, може да направи това. Желаещите могат да се запишат  предварително на тел. 0301/ 5 89 30 в РЗИ.

Кабинетът в РЗИ - Смолян извършва този род консултиране от есента на 2005 г.

За седемте години работа, Консултативният кабинет е посрещнал над 110 души, желаещи да спрат цигарите. Голямата част от тях са участници в масовите кампании, организирани от РЗИ.

В периода 2009 – 2011 г. с цел популяризиране работата на кабинета, здравната институция реализира три кампании - „Спри и спечели ЗДРАВЕ” в партньорство с фармацевтичната компания „Софарма”, която предостави никотино-заместващия препарат „Табекс” на хората с физическа зависимост от цигарите.

Кампанията през 2010 г. дори беше изнесена на областно ниво, сред жителите на Златоград и Девин.

Отказалите пушенето в резултат на тези инициативи обаче са едва 16 човека, повечето от които успяха  да не пропушат отново.

За насърчаване на повече хора,решили да преодолеят тютюневата зависимост, се реализираха и акции по измерване на въглероден оксид в издишания въздух. За първи път те се състояха през май 2011 г. на няколко централни места в областния град и бяха посрещнати с огромен интерес. Тогава повече от 600 души пожелаха да получат информационни материали за вредата от употребата на цигари, 135 от тях се убедиха в негативния ефект върху организма им, като измериха съдържанието на токсичния газ в издишания от тях въздух, а 31 човека бяха консултирани в Кабинета за отказване на цигарите.

През 2012 г. РЗИ отново дава възможност за участие в такова изследване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини