Наш шампион учи туристи на сърфски сред китовете

Тарифа е малко испанско градче, което къпе бреговете си във водите на Атлантическия океан и Средиземно море. Курортът получи световна известност, след като производителят на бестселъри от Бразилия – инженер Паулу Коелю, го вкара във фабулата на любимата книга на манекенките „Алхимикът“.

Тарифа е и новият пристан за нашенец, който е сред пионерите на един от трупащите шеметна популярност спорт сред туристите по света – сърфски.

Всъщност многократният медалист от републикански първенства по плуване Боян Златарев е причината най-новата разновидност на гребането да се появи и по Черноморието.

Той агитира от години туристите да посетят първия тренировъчен лагер в България, позициониран в Каварна.

Докато потръгне бизнесът по Северното Черноморие, Боян пробва схемата по цял свят, включително и в Арабския свят.

Що е това сърфски

Сърфски е гребане с каяк в открити води. Лодките са специално конструирани, така че да може да бъдат преодоляват силните течения, големите вълни и то по най-безопасния и ефективен начин.

Каяците са със средна дължина 6-6,50 м и тежат между 9 и 18 кг - в зависимост от тяхната конструкция. Практикуват го хора от 9-10 до 70 и повече години.

Най-евтината лодка за сърфски струва 900 евро, произведена е от фибростъкло.

Най-скъпият каяк пък може да притежавате срещу 3500 евро - направен е изцяло от карбон.

Боян Златарев се пали по сърфски през 2000 г., когато работи в Дубай. Страстта му е толкова силна, че скоро се хвърля в състезания от Световната верига и планетарни шампионати.

35-годишният софиянец не пропуска да изтъкне, че вманиачен по гребане с каяк в открити води е и най-титулуваният австралийски спортист - Йън Торп. Практикува го, защото това е една от дисциплините в „Айрън Мен“ (железният човек - в превод от английски) във водното спасяване (то включва бягане, плуване, гребане на борд и сърфски). Торпедото взема участия в серия от състезания.

Боян проучва терена в Испания и преценява, че освен природните дадености, клиенти ще има и заради морската фауна.

"В Гибралтарския проток има много китове, делфини и други интересни видове. Лично съм виждал няколко интересни вида - като огромна костенурка и риба слънце (или риба луна), която достига до 1000 кг", споделя да Dnes.bg шампионът.

Програма за каякари

"Общо гребем около 25-40 км на ден. Пакетът за клиентите е по 150 евро на човек на ден. Той включва хотел на брега на Атлантика. Пълна екипировка – сърфски, гребло, спасителна жилетка, лиш за връзване на лодката към крака", допълва Златарев.

Проблем с туристите

„Имахме малки проблеми с един местен, който се направи на наш приятел в началото, а после се опита да “краде” от клиентите ни. Молеше ни се да го запознаем с тях, уж че искал да напише статия в местен вестник, а след това започна да предлага “по-евтини” оферти.

Най-голямата наглост беше, че се опита да наеме нашата екипировка, за да подбие цената пред собствените ни клиенти. Развръзката беше в това, че преустановихме контакт с наглеца. Реално неговите предложения бяха по-скъпи, пресмятайки всичките мерки за безопасност и транспорт включени в нашия пакет", допълва Ежо, както го знаят приятелите на бившия плувец, а сега гребец-инструктор.

По бреговете на Каварна

Голямата мечта на Златарев е да развие сърфски в Калиакра. От два сезона той води преговори за съдействие с кмета на Каварна Цонко Цонев. Доставил е екипировката на базата, която е локализирал около скалите. Не спира да хвали предимствата на Северното Черноморие. 

"Калиакра е много подходящ терен за развитието на този спорт заради комбинацията на ветровете. Плюс това този курорт не е толкова пренаселен. Идеален е за любителите на по-спокойния туризъм и спорт. Иначе има възможности по цялото Черноморие за сърфски.
Надяваме да привлечем хора които искат да изкарат активна ваканция и да научат повече за себе си и за морето”, завършва Златаров.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини