САЩ струпва нови сили в Персийския залив

САЩ са разположили допълнителни кораби и бойни самолети в района на Персийския залив с цел да остане отворен стратегическият проток Ормуз и в случай на удар срещу Иран, ако въпросът с ядрената програма на Техеран не се разреши дипломатически, съобщава outlookindia.com

„Ню Йорк Таймс" съобщава, позовавайки се на американски официален представител, че новото разполагане и засилване на военното присъствие в района на Персийския залив цели да успокои Израел, че Вашингтон е сериозен по отношение неутрализирането на иранските ядрени амбиции.

Припомняме, че по-рано днес Техеран обяви, че е тествал балистични ракети, способни да ударят Израел.

Позовавайки се на американски официални лица „Дъ Таймс" пише, че Вашингтон е решен да запази отворени всички стратегически водни пътища на всяка цена.

"Съобщението към Иран е ‘Дори не си го помисляйте", каза представител от американския Държавен департамент по отбрана.

"Дори не си помисляйте да затваряте протока. Ние ще изчистим мините. Дори не си помисляйте да изпращате вашите бързи плавателни съдове да безпокоят нашите кораби или търговски кораби. Ще ги потопим на дъното на залива", обясни американският представител.

„Дъ Таймс" пише още, че преди няколко месеца са били разположени самолети Ф-22 и Ф-15С  в две отделни бази в Персийския залив с цел увеличаване на бойните самолети в региона. Също така в района са разположени и самолетоносачи.

Американските ВМС са увеличили броя на миночистачите в района - 8 плавателни съда. Действията се описват от военните като чисто отбранителен ход.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини