Конституционният съд опитва да спаси Бъсеску

Много министри и членове на коалицията на власт в Румъния се противопоставиха на новите условия определени от конституционния съд, за да бъде признат за действителен референдума на отстраняването на президента Траян Бъсеску.

Изненадващото решение на съда, доминиран от хора на досегашния президент Бъсеску, усложнява отстраняването, тъй като се поставя условието участието в референдума да бъде над 50% от имащите право на глас.

"Правителството спазва всички решения на Конституционния съд /.../ и ще организира референдума по законен начин, точно и безпристрастно", заяви премиерът Виктор Понта след обявяване на решението на конституционните съдии.

На многобройните запитвания на АФП, пресслужбата на правителството отказа да уточни дали валидирането на референдума ще зависи или не от процента на участвалите в него румънски граждани, както го изисква решението на съда.

Желанието на коалицията на власт е това да стане само с обикновено мнозинство от гласувалите, без минимален праг на участие.

От министерството на вътрешните работи, натоварено с провеждането на референдума съобщиха, че той ще бъде организиран и проведен според правителственото постановление от миналата седмица, което не предвижда минимум участници в допитването, съобщи АФП.

Сериозните политически сътресения в северната ни съседка доведоха до призиви на Европейската комисия и САЩ към уважаване на независимостта на Конституционния съд в Румъния.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини