Бракониерски рай: 4-ма инспектори за хиляди язовири в хасковско

Няма такива работи по язовирите в хасковско

Само 4-ма инспектори на изпълнителната агенция за рибарство и аква култури следят да няма бракониери на близо 2 хил.водоема в хасковска област. Само в община Хасково има 360 язовира, частни и държавни. На теория, инспекторите и за едните и за другите, плюс реките. На практика не могат да покрият дори един. 

За подобно заключение говори и факта, че за цялата минала седмица няма заловен нито един нарушител. Обичайната статистика на местната ИАРА е 40-50 заловени нарушители на месец, като част от тях са бракониери с мрежи, а останалите ловуват без билет или с повече от разрешените пръчки. Сега и едните и другите явно са се изпарили. 

Шефът на Агенцията, д-р Милчо Милчев твърди, че никой от подопечните му не е в отпуска в летния сезон и това е всичко с което разполага. Къде работят хората му обаче била вътрешна работа, а не на журналистите. „Правим каквото можем“ е познатия рефрен. 

По неофициална информация, ако въобще се дават дежурства и се правят обходи, те са само на яз Тракиец, на обичайните места за бракониери. За останалите водоеми се разчита на сигнали от рибари и местни жители или на нещатни сътрудници, на които ИАРА делегира известни пълномощия по опазване на рибното богатство, но без заплата. 

Каквато и да е системата, резултатите говорят, че тя или не действа или просто няма бракониери в региона.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини