Започват 30-ите летни Олимпийски игри Лондон`2012

Олимпийските игри ще започнат с грандиозна церемония на Олимпийския стадион в Статфорд, Източен Лондон, днес, 27 юли. Официалните талисмани на игрите са Уенлок (Wenlock) и Мандевил (Mandeville). Те ще се използват и за Параолимпийските игри.

Класирани за участие са 191 страни, но се очакват 204 с общо спортисти 10 500, които ще се състезават в 26 вида спорт. 

Състезанията ще се проведат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони:

1. Олимпийска зона

Олимпийски стадион – лека атлетика, церемонии по откриване и закриване
Олимпийски център за водни спортове – плуване, скокове във вода, модерен петобой (Плуване) и синхронно плуване
Баскетбол арена – баскетбол и хандбал (финали)
ВМХ писта – колоездене (ВМХ)
Хандбал арена – фехтовка, хандбал и модерен петобой (фехтовка)
Колодрум Лондон – колоездене (писта)
Олимпийски хокеен център – хокей на трева
Арена за водна топка – водна топка

2. Зона около река Темза

ЕкСеЛ – бокс, фехтовка, джудо, тенис на маса, таекуон-до, вдигане на тежести, борба
Грийнуич парк – конен спорт, модерен петобой (яздене, бягане)
O2 арена – баскетбол (финал), гимнастика
Стрелбище на кралската артилерия – стрелба, модерен петобой (стрелба)

3. Централна зона

Ол Инглънд тенис и крикет клуб– тенис
Ърлс Корт Сентър – волейбол
Площад на конната гвардия – волейбол (плажен)
Хайд Парк – плуване (маратон), триатлон
Лордс крикет граунд – стрелба с лък
Централен Лондон – лека атлетика (маратон)
Риджъндс Парк – колоездене (път)
Уембли Арена – бадминтон, гимнастика
Стадион Уембли – футбол (Финал)

4. Съоръжения извън Голям Лондон

Дорни Лейк – кану-каяк (спринт), академично гребане
Хадлей Фарм – колоездене (маунтин байк)
Воден център "Лий Валий" – кану-каяк (слалом)
Национална ветроходна академия "Уеймът и Портланд" – ветроходство

5. Футболни стадиони

Турнирът по футбол се провежда на следните стадиони:
Сити ъф Ковънтри (Ковънтри)
Хемпдън Парк (Глазгоу)
Милениум (стадион) (Кардиф)
Олд Трафорд (Манчестър)
Сейнт Джеймс Парк (Нюкасъл ъпон Тайн)

Церемонията по откриването трябва да започне в 22.12 ч. българско време. Дадено ѝ е наименованието "Остров на чудесата". Художествен директор е Дани Бойл. Продължава три часа, в нея участват 15 000 доброволци, а организирането ѝ струва 36 милиона евро. Очакват се 5 млрд. зрители да заковат погледи в екрана тази вечер.

Любопитни факти за игрите в Лондон:

  • Олимпийските игри през 2012 г. ще са едни от най-екологичните. Засадени около 500 000 нови дръвчета, 75% от постройките ще се използват за жилища след края на игрите, а участниците ще пътуват до стадиона с метро. По-голямата част от отпадъците ще бъде рециклирана, а тази част, която не може да се използва повторно, ще се използва да производство електроенергия.
  • Олимпийският стадион в Лондон е с капацитет 80 000 места, но в същото време е и най-лекия в света! За построяването му са използвани около 10 000 тона стомана, което го прави с около 75% по-лек от стадиона в Пекин, където се проведоха последните игри през 2008 г.
  • Специално по случай Олимпиада №30, Mc’Donalds отворя най-големия си ресторант в света. Огромната сграда е на 2 етажа, с капацитет от 1500 места, а за обслужването ще се грижат 500 души. Освен това заведение, ще има още 3 ресторанта на веригата, които след 6 седмици ще бъдат разглобени, а мебелите им ще бъдат рециклирани за повторна употреба.
  • Логото на Олимпийските игри 2012 е дело на компания Wolff Olins, а стойността му е 400 000 британски лири. Отнесе доста критики, тъй като според някои напомнял фашистката свастика. Освен това Иран заяви, че също е против логото, тъй като то много приличало на думата “Zion”, синоним на името Йерусалим.
  • Нудистите, обичащи да тичат голи по обществени места по време на големи събития, изобщо нямат да се толерират – предвидената глоба за тях е 20 000 британски лири. Причината за това не е някакъв каприз на британското население, а предотвратяване на реклама – много често тези “промоутъри” рисуват по телата си различни послания и символи на големи компании.
  • Тази година, организаторите са с очаквания за изключително голяма активност и дори рекорден брой хора, отразяващи събитието със снимки и текст в Twitter и Facebook. Само за сравнение, Олимпиадата в Пекин е била отразена в около 6 милиона twitt-a и около 100 милиона публикации във Facebook. Тази година очакванията са съответно за 140 милиона в Twitter и над 900 милиона във Facebook.
  • Талисманите на Олимпийските игри трябва да вдъхновяващи за младото поколение, но този път според мнозина те са изключително страшни за децата. Уенлок и Мандевил са еднооки, “родени от последните капки стомана”. Организаторите са направили своя избор от многото различни предложения, включващи анимационен чайник, пухкави лъвове, гълъбите от площад Трафалгар и дори Биг Бен с ръце и крака.
  • За Лондонските Олимпийски игри ще бъдат изработени 4700 медала. Те ще останат в историята като най-тежките Олимпийски медали, тъй като теглото на някои достига до 400 грама.
  • Атлет без държава ще бяга на маратона в английската столица. Изпълкомът на МОК разреши на Гуор Мариал да се състезава не под национален, а под олимпийския флаг. 28-годишният Гуор е роден в Южен Судан, но живее като бежанец в САЩ. Атлетът няма паспорт и не е представляван от нито един национален олимпийски комитет.
  • Международният олимпийски комитет отказа минута мълчание в памет на убитите израелски спортисти на Игрите в Мюнхен през 1972 година. Президентът на МОК Жак Рох заяви, че е отказал подобна инициатива, но заедно със свои колеги от централата ще присъства на традиционна церемония, организирана от Олимпийския комитет на Израел. Световният еврейски конгрес заклейми решението.
  • Олимпиадата в Лондон ще се снима и предава 3D. Това ще са първите игри, които могат да се гледат с триизмерен образ. Неизпитваното усещане да можеш да докоснеш с ръка всеки състезател, разбира се, ще е само за притежателите на 3D телевизори и проектори.
  • За пръв път Саудитска Арабия – най-консервативната мюсюлманска държава, изпраща две свои състезателки на олимпийски игри – джудистка илекоатлетка. Това става след сериозен международен натиск и най-вече след заплахата страната да бъде изключена от Олимпиадата заради полова дискриминация. Дветежени обаче ще се движат задължително с придружители и ще се състезават със специални, съобразени с ислямските правила, екипи.
  • За пръв тази година е включен нов спорт – дамски бокс.
Еднооките символи на Лондон`2012 Уенлок и Мандевил.
Логото, дело на Wolff Olin, отнесе доста критики, тъй като според някои наподобявал фашистката свастика.
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини