Англо-руско чудо на техниката гаси пожара край Тополовград

Българският патент в пожарогасенето

Уникална пожарна-самоделка е на първа линия срещу огнената стихия, която обхвана над 3000 декара в тополовградско и старозагорско. Пожарът не бе удържан от над 15-те пожарни автомобили и верижни армейски машини, които от вчера до днес са мобилизирани за справяне със ситуацията. Затова предприемчив жител на старозагорското село Главан изкара на полето собствен патент, който бързо доказа ефективността си. 

Творението на българският технически гений изглежда така: кабина на трактор, лишена от купето, шаси на руски зил и цистерна тип л***овозка, подкарвани от английски двигател „Перкинс“ произвеждан по лиценз във Варна. Возилото се отличава с голяма проходимост, пълна непретенциозност към прецизно шофиране и висока ефективност. В цистерната се събират поне 3 тона вода, която светкавично се излива върху огъня. Машината върви на дизел и е сравнително добре защитена от високата температура и бушуващия покрай нея огън. 

Собственикът-мъж на средна възраст, категорично отказа да застане пред обективите и ни остави насаме с техническото си чудо. Веднага след като репортерският интерес бе охладен, файърмобила отново щурмува огъня. 

Продължава прехвърлянето на машини от съседните области Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив към фронта на пожара. Все още обаче не е постигната окончателна локализация на огъня.

Г.Христов

Изобретателят е заралия от Главан
Чудото на техниката воюваше с огъня до редовните пожарни
Сцени от чистилището
Горещо е като в ада
Стройна организация гаси огъня
Верижни мастодонти чакат да се хвърлят срещу пламъците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини