Миньорите в Мадан и Златоград празнуват, "Горубсо" развърза кесиите

С пищен концерт и заря започна празникът на миньора и Мадан вчера.

Градският площад за пръв път от години беше препълнен с доволни миньори и семействата им, а програмата течеше на две сцени-на централната пред общината глас извиха

Трио „Тенорите”, а пред сградата на „Горубсо” дънеше чалга, но пък районът се пукаше по шевовете от народ.

Миньорите в Мадан вече са получили заплатите си за юли, изплатени са били и премии според заработката, а за празника всеки е взел и по 50 лева бонус.

 „Това не е било от години”, радваха се маданските подземници в деня на професионалния си празник и щедро черпеха семействата си.

На трибуната на централния площад се събраха депутати от ГЕРБ и ДПС, областният управитнел Стефан Стайков, кметовете  на Мадан и Смолян Фахри Молайсенов и Николай Мелемов, както и министърът на икономиката и този на социалното ведомство Делян Добрев и Тотю Младенов.

Организатор на пищните тържества в Мадан, Златоград и Ерма река е дружеството „Минстрой Холдинг” на  Николай Вълканов, който през април тази година купи „Горубсо Мадан” с двата рудника „Бориева” и „Петровица” и получи нова концесия за добив на олово и цинк за рудник „Върба-Батанци” край Мадан.

Собственикът на всички мини в Ерморечието и района на Мадан поздрави миньорите и обяви, че само за последните два месеца на тази година –юни и юли, са поставили рекорд в добива на руда, какъвто от 10 години не е имало.

Скоро ще стартира отводняването на  маданския рудник „Върба –Батанци”, очаква се „Минстрой” да получи и концесия и за двата рудника край Златоград „Печинско” и „Шахоница”.

Новината потвърди икономическият министър Добрев, който съобщи, че на 5 септември ще се внесе за одобрение в МС решението за даване на още две концесии за добив на олово и цинк на холдинга на Николай Вълканов. Там ще се открият и нови 300 работни места, с което на двата рудника край Златоград ще работят общо около 500 души.

Премиерът Борисов в петък се обадил на министър Добрев единствено и само, за да му нареди да предаде поздравите му на празнуващите родопски миньори, разказа самият Добрев.

„Очакваме в този край следващите години да се случат чудеса, защото ще има работа за всички”, обяви от трибуната събственикът на „Горубсо” в Мадан и Златоград Николай Вълканов. Дружеството в Златоград е  спечелило и проект по европрограма за 220 хил.лв., с които ще бъдат подобрени условията на труд в мините.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини