Nokia живна след поражението на Samsung

Съдебното наказание на Samsung в спора й с Apple донесе полза и за други играчи освен за компанията от Купертино. Акциите на Nokia „излетяха” днес с 11,32%, достигайки 2,78 евро на борсата в Хелзинки. 

Същевременно, акциите на Microsoft, която доставя платформата Windows Phone за смартфоните на Nokia, също поскъпнаха - от $24,15 при затваряне на борсата в петък вечерта до $24,58 днес следобяд, или с 1,78%. Изгода от съдебното решение освен самата Apple получават Nokia и Microsoft, коментира пред Ройтерс анализаторът Сами Саркамир от Nordea. Неговото мнение споделят и други наблюдатели на пазара, според които наказанието на Samsung е изгодно за екосистемата на Windows Phone. Според Каролина Миланези от Gartner, в близко време някои производители на Android смартфони ще променят отношението си към Windows Phone, за да избегнат удари от Apple. Това могат да бъдат HTC, а защо не и самата Samsung, коментира Миланези. Windows Phone сега изглежда много привлекателно, заяви на свой ред директорът по маркетинг на Microsoft Бил Кокс. Редица други наблюдатели коментираха още преди Кокс, че поражението на Samsung, която е специализирана в Android устройствата, е изгодно за Microsoft.

В същото време акциите на Samsung поевтиняха, като компанията загуби 12 милиарда долара от пазарната си капитализация. Някои анализатори очакват делото с Apple да намали с 4% приходите на Samsung през настоящата година.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини