БСП: ГЕРБ предизборно извива ръцете на общините-кара ги да просят финансова милостиня

„Новата методика на финансовото министерство, с която оценява финансовото състояние на общините, е направена преднамерено и целенасочено, а целта е да се раздават средства предизборно и да се облагодетелстват предимно големите общини”.

Това  заявиха на пресконференция депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски и Дора Янкова, член на ИБ на НС на БСП.

 Социалистите са категорични, че разработената от управляващите методика е  очевиден финансов тормоз върху общините и опит да се създават условия за финансова милостиня.

 „Близките до властта ще живеят по един начин, а останалите - кучета ги яли", обобщи Михалевски. Той изтъкна, че при оценяването на общините са допуснати сериозни грешки, което изкривява значително картината. Според него липсват важни показатели като например - колко струва издръжката на дете в детска градина или колко струва кръпка асфалт на пътя.

 „Не е работа на финансовото министерство да мери устойчивото състояние на общините. Общините се нуждаят от правила, а не от рейтинги", заяви Михалевски.

Дора Янкова отбеляза, че в подготовката на бюджета за 2013г. и в новата методика прозира натиск към общините да вдигат местните данъци и такси. От друга страна няма условия общините да продават активи, защото пазарът на имоти е замрял.

БСП представи данни за тежкото състояние по места.

„Правителството не направи абсолютно нищо за децентрализацията на общините. Българските общини са порязани жестоко, иззети са им финансовите възможности, с които да решават проблемите на хората и да създават работни места", заяви Михалевски.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини