Правят държавна болница в Девин на мястото на закритата общинска лечебница

Общинската болница е затворена от юли миналата година, а васелението на три общини остана без медицинска помощ

Ако местният парламент одобри предложението, новото заведение ще заработи през 2013г.

„Жителите на Девин и другите две общини Борино и Доспат поискаха от
държавата да се намеси, за да има лечебно заведение в Девин. И държавата
ще го прави като разкрива държавна болница”.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната здравна комисия д-р Дариткова, след среща с представители на общината и министрите на здравеопазването и финансите Десислава Атанасова и Симеон Дянков.

На срещата е  разисквана критичната ситуация с липсата на здравно заведение в района в продължение на вече повече от 16 месеца и съдбата на закритата общинска болница и персонала й.

Държавата предлага в Девин да се създаде ново лечебно заведение с изнесена медицинска дейност на МБАЛ – Смолян. Дейността му обаче ще се развива в друга сграда, която трябва да е държавна собственост, а новата болница да започне на чисто. Единствената възможност държавата да подпомогне такова лечебно заведение е- то да стане част от държавната болница, чиито капиталови разходи да се покриват от бюджета. Правителството е готово да осигури и нова съвременна апаратура за дейността на новото лечебно заведение.

Ако от Общинският съвет в Девин вземе рационално, а не емоционално решение, новата болница би могла да заработи след Нова година”, коментира д-р Дариткова. Общинската управа на Девин трябва да реши какво ще прави с фалиралата общинска болница, както и как ще се изплатят заплатите на персонала, който месеци наред е работил без пари.

„Сега на ход са именно община Девин и Общинските съвети на Борино и Доспат, които също се обслужваха от закритата общинска лечебница.

Те трябва да обсъдят това ново предложение и да кажат дали то е приемливо за тях, за да се предприемат спешни мерки за реализиране на този проект“, подчерта д-р Дариткова.

Общинската лечебница, която беше закрита през юли миналата година е с огромни задължения, а държавата не може да поеме тези дългове, защото ще се получи лавинообразен ефект с още 30 такива болници в страната, които са фалирали, заявил Дянков и отхвърлил възможността да даде пари за капиталови разходи на община Девин, с които тя да разплати натрупаните от общинската болница дългове за близо 1.8 млн.лв.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини