"Папата" на щангите Иван Абаджиев влюбен в Смолян

Абаджиев заедно с големите родопски имена в щангите

Днес кметът на община Смолян Николай Мелемов прие легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев.

Известният като „Папата” на щангите през 80 – те години, е в областния град по покана на националния отбор по щанги на Азербайджан, който е на поредния си подготвителен лагер в Смолян. По инициатива на треньорския щаб на азерите в момента  се провежда семинар по вдигане на тежести, в който участва и Абаджиев.

„През последните години точно това правя и в Америка, участвам в семинари, където на дълго и широко споделям знанията и уменията си в този спорт. Хората записват всяка една буква от казаното от мен и след това архивират всичко и се учат от мен”, коментира Абаджиев, който ще остане в Смолян до неделя.

В понеделник кметът Мелемов прие и делегацията на Азербайджан с представители на министерството на спорта, федерацията, ръководители на националния тим и треньорът на азерите Златан Ванев. Щангистите ще тренират в Смолян един месец, като групата им наброява 23-ма състезатели, треньори и ръководители.

На срещата днес присъстваха и тежкоатлетите Даниела Керкелова, Величко Чолаков и Милка Манева, която е и общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ.

Домакини и гости с носталгия си спомниха за славното минало на българските щанги и обсъдиха състоянието на спорта сега.

 „Вашият треньор по вдигане на тежести – Костадин Грозданов по принцип е специалист по футбол, но стана най-добрият в страната по щанги”, категоричен бе Абаджиев.

Даниела Керкелова също получи много добра оценка за работата си в тежката атлетика, като тя бе поставена на първо място в женските щанги в България от легендарния специалист.

 „Величко Чолаков има бъдеще и възможности да стане олимпийски шампион. Иска се добър подход към него и съм сигурен във  възможности му”, добави Абаджиев, който каза също,че Милка Манева е „умна и кадърна щангистка”.

 „Смолян е най-красивият град в България, в това съм категоричен. Преди последното ми посещение тук съм имал възможността да идвам, но заради ангажименти съм нямал време да го разгледам. Сега обаче останах възхитен от Смолян и природата тук. Велико Търново също ми харесва, но Смолян за мен е най-красивият град”, коментира големият треньор Абаджиев, който получи в дар от кмета Мелемов книга за Родопите и диск с красотите на планината.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини