Проблема с финансирането на Обсерваторията не е решен дългосрочно

Днес на среща в Министерския съвет стана ясно,че пари за НАО „Рожен” все пак ще има.

Това стана ясно непосредствено преди правителственото заседание от срещата на премиера Бойко Борисов с представителите на обсерваторията.

Въпреки категоричното мнение на министър Дянков, че пари няма да има, премиерът Бойко Борисов обяви, че финансиране ще бъде намерено от Министерствата на екологията и на земеделието.

Възложени са и допълнителни задачи на Обсерваторията да работи за тези две министерства.

Припомняме, думи на финансовия министър от снощи :

 „Това е трета година, в която те постоянно излизат с този номер - нямаме пари, затваряме. Най-накрая няма да затворят, убеден съм, това е поредната година, в която те показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат, както по времето на комунизма - дайте, държавата да даде, иначе те са лошите."

Какво мислят астрономите по развитието на драмата и последното решение на кабинета?

Никола Петров - зам.-директор на Обсерваторията:

„ До голяма степен съм доволен от решението на проблема-това означава, че обсерваторията ще я има, няма да затвори да се  наложи консервация на цялата техника. Притеснението ми е, че това не е дългосрочно решаване на проблема с финансирането на научния комплекс на Рожен. Не искам следващата година отново да се срещаме с власт-имащите и медиите, и отново да се дискутира същата тема.”

Янко Николов-оператор на големия телескоп в комплекса и инициатор на футболното дерби между между бистришки тигри и астрономите от Рожен:

«Истинското решение за Националната обсерватория е реализирането на проекта РАЦИО. Той егласуван през 2010г. и сега е в предпроектно проучване. Малко се забави във времето, но ако се реализира, не само че няма да има финансови проблеми, но ще има и много положителни резултати за обсерваторията».

Янко Николов коментира още, че е присъствал на срещата с държавната власт в сряда, която е дала уверение, че проектът ще се случи. Дали това означава, че  сагата НАО «Рожен» няма да се повтори и през 2013г. предстои да видим.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини