Акция "Антиспин" започна в Смолян

Над  840 червени лентички -световен символ в борбата със СПИН, са подготвени от децата в клуб ,,Здрави и щастливи’’ към  Районната здравна инспекция в Смолян, по повод 1 декември. АНТИСПИН кампанията ще се проведе сред учениците от 10 и 11 класове в 4 общини на област Смолян до 9 декември.

Всички ученици от 9 до 12 клас от Девин,Рудозем, Мадан и Смолян ще закачат червена лентичка на ревера си в знак на съпричастност със Световния ден за борба със СПИН.

Предвидено е и обучение с мултимедийна презентация на тема: „СПИН”, разпространение на флайери за ползите от употребата на презервативи както и видеопрожекция на филма на РЗИ Смолян - „Клопка”.

Учениците ще получат презервативи, брошури за полово предаваните болести и ползата от контрацепцията.

АНТИСПИН кампанията се  реализира в партньорство с училищните ръководства в съответните общини.

Официално регистрираните в България, заразени с вируса на СПИН към момента са 1585 лица, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112 души.

От  новооткритите лица носители на вируса 88 са мъже.  В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени. Младежите под 29 - годишна възраст, открити тази година, са 45% от новооткритите.  

През май са открити и пет деца, заразени с  ХИВ.                                                                 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини