Чудо! Магазините в Гърция ще работят и в неделя

Табуто за работа в неделя скоро ще остане в миналото. Министерството на развитието на Гърция предлага магазините в страната да работят шест недели годишно. Мярката е част от усилията да бъде решен проблемът с намаляващите обороти на търговците, пише вестник „Катимерини”.

Обсъждането на предположението ще започне в началото на следващата седмица. От министерството предлагат и да има четири сезона на продажбите вместо досегашните два.

Планира се да се работи в неделните дни около коледните и новогодишните празници, както и по време на разпродажбите.

Извънредният труд е тема табу в Гърция от много време. Работното време на търговските обекти в Гърция е меко казано доста странно, пише GrReporter.

Например, ако ви заболи коремът в три часа и пет минути следобед в работен ден и нямате обезболяващо вкъщи, работата ви е спукана. Аптеките работят до три часа в понеделник и сряда, а в останалите седмични дни отварят и следобед между пет и осем часа вечерта. В събота и неделя пък има по една дежурна отворена аптека за всеки квартал, което може да наложи да обикаляте доста, ако нямате кола.

Същото важи за работното време и на магазините и малките търговски обекти, без, разбира се, съботно-неделните дежурства. Ако сте служител с обичайно работно време от девет сутринта до шест следобед, в понеделник и сряда можете да забравите ходенето по магазини, защото всички са затворени. В събота магазините имат право да работят от девет часа сутринта до три следобед, а в неделя по правило не работят. Това правило се спазва повече от която и да е божия заповед в Гърция.

Мярката като начало е била наложена, за да се запазят правата на служителите в магазините на 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. Единствените търговски обекти, които са успели да си отвоюват правото да не затварят за два часа следобед три дни в седмицата, са големите търговски вериги като Практикер, Зара, Икея и други подобни, както и супермаркетите. В период на криза обаче, все повече търговци осъзнават предимствата, че да държат отворени своите магазини, колкото се може повече часове, увеличава шансовете им за продажби.

Промяната обаче е трудна, защото "прегрешилите", които работят в отредените за почивка часове и дни, отнасят солени глоби.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини