Нараства броя на пожарите в съдовете за смет

Зачестяват пожарите в кофи за смет на територията на Смолян. От началото на отоплителния сезон, само за два месеца при пожар са унищожени над 10 съда за смет, собственост на почистващата фирма „Титан Клинър" и община Смолян. В девет от случаите съдовете са запалени от немърливост, след изхвърляне на сгурия с тлееща жарава.

За миналият отоплителен сезон при 70 пожара, са унищожени над 35 съда за смет. За да се намалят инцидентите от „Титан" разпределиха над 70 специални контейнери за пепел в целия град. Въпреки това все още е честа практика пепелта да се изхвърля в кофите за смет, наред с битовите отпадъци.

От фирмата призовават гражданите тази практика да се преустанови, нанасят се големи щети на фирмата и се създават предпоставки за по-сериозни пожари.

Пепелта от дърва да се изхвърля в градините или ливадите през къщите и блоковете, тъй като тя е много добър подобрител на почвата, съветват специалистите. Пепелта от въглища да се изхвърля само в специалните съдове за пепел, като алтернативата е сгурията да се използва за опесъчаване на стръмни и замръзнали участъци и стълби.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини