16 годишен „достоен гражданин” извади кръста в Смолян

Щастливият младеж с благословеното разпятие, снимка Родопи Смолян

16-годишният Николай Мишев се пребори с още 17 момчета и млади мъже, от Смолян и извади богоявленския кръст от ледените води на река Черна в Смолян. За първи път момче успява да открие свещеното  разпятие в ледените води на реката, което за втора поред година беше хвърлено от архимандрит Висарион.

10 класникът скача за пръв път в река Черна за кръста, но намери богоявленската реликва за по-малко от минута. „Пожелавам на всички здраве и късмет", щастлив обяви младежът, който живее в ромската махала на Смолян с родителете си и по-малките братчета Янко и Стефан.

Николай се прочу преди 4 години години, след като издири собственикът на забравени в школския физкултурен салон няколко златни бижута. Тогава шестокласникът беше награден и стана достоен гражданин на община Смолян, а областния управител инж. Стайков му подари музикална уредба.

Празникът Богоявление в Смолян започна с тържествена Света литургия в храма „Св. Висарион Смоленски" с Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на 101-ви Алпийски батальон.

Архимандрит Висарион, в съслужие с отец Димитър Михайлов осветиха Бойното знаме на 101-ви алпийски батальон, Знамето на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан, и Знамето на 21 пехотен Средногорски полк – освободител на Родопите по време на Балканската война – 1912 г. през жителите и гостите на Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини