"Кюрисити" започна да дълбае Марс

Изследователският апарат „Кюрисити” за първи път използва бормашината си, макар и без въртене, върху плоска скала в кратера Гейл на Марс, съобщи Би Би Си.

На снимките, направени преди и след операцията, се виждат оставените следи. Докато предишните роувъри на Марс можеха да остъргват скалите, "Кюриосити" е оборудван с бормашина и ще може да ги пробива.

Инженерите засега действат предпазливо, за да са сигурни, че и скалата, и уредът реагират според очакванията. Ако избраната плоча се окаже подходяща, ще бъдат пробити няколко дупки за проба, с ротация и с удар. След това ще бъде взета мостра за изследване в бордовата лаборатория. 


"Скалата засега изглежда мека и опитът е обнадеждаващ", каза проф. Джон Гроцингър от екипа на "Кюриосити". Избраната скала е седиментна с много фини зърна. Тя е прорязана от вени, които приличат на калциев сулфат. 

Целта на "Кюриосити" е да определи дали в кратера Гейл е съществувала среда, в която е можел да се развива бактериален живот. Съставът на скалите е много важен, за да бъде определено това, защото депозитите пазят геохимични данни за условията, в които са се образували. Взимането на материал на няколко сантиметра под повърхността на скалата ще осигури проба, която не е засегната от повърхностни влияния, като обветряне и радиация. 

Учените са доволни от постигнатото до този момент. По много от скалите се виждат признаци за депозити или промени, направени при наличие на вода.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини