Годна за живот планета – само на 13 светлинни години от нас

Близка до Слънчевата система планета, подобна на Земята и годна за живот, може да се намира образно казано „зад ъгъла“ – едва на 13 светлинни години от нас. Това твърдят астрономи от Харвард-Смитсонския астрофизичен център, изучаващи планетни системи на звезди-червени джуджета.

„Мислихме, че ни е необходимо да изследваме гигантски пространства, за да намерим планета, подобна на Земята. Сега разбираме, че втора Земя може да се намира в нашия „заден двор“, очаквайки да бъде забелязана“, коментира водещият изследването Кортни Дресинг. Той и неговите колеги използвали данни от космическия телескоп Kepler, за да изследват планетите, обикалящи около червените джуджета. Така се наричат такива звезди, които са значително по-леки и по-студени от Слънцето. Например средно червено джудже е три пъти по-малко и свети хиляди пъти по-слабо от нашата звезда.

Учените избрали от 158 000 звезди в каталога „Kepler“ всички червени джуджета, а след това направили точни оценки на техните размери и температура. Почти във всички случаи звездите се оказали по-студени и по-малки, отколкото се предполагало до сега. Специалистите проверили данните за 95 планети на червени джуджета и установили, че 60 процента от тях са по-малки от Нептун, а три планети са подобни на Земята. На базата на това учените направили извода, че 6 процента от червените джуджета е възможно да притежават земеподобни планети, като най-близката от тях може да се намира само на 13 светлинни години.

Такива светове може силно да се отличават от нашия, във вида, в който сме свикнали да го виждаме и възприемаме, коментират учените.

Заради много тесните орбити планетите на червените джуджета вероятно се обръщат към своето светило само с едната си страна и никога с другата. Това обаче не изключва варианта там да съществува живот – много вероятно е там да има дълбок океан или плътна атмосфера, които да „транспортират“ топлина до тъмната страна на планетата. Освен това плътната атмосфера може да служи като защита от ултравиолетовите излъчвания, характерни за младите червени джуджета, допълват учените. Това са част от причините те да смятат, че на тези не толкова далечни светове е възможно да съществува някаква форма на вероятно непознат за нас живот.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини