Балон с туристи експлодира в Египет, 19 загинаха

19 души загинаха при падане на балон с чуждестранни туристи край южния египетски град Луксор, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на компанията оператор. На балона е имало общо 22 души. Двама туристи и пилотът египтянин са оцелели, предаде БТА.

По-рано бе съобщено, че на балона е имало 21 души, а са оцелели двама.

Загинали са деветима туристи от Хонконг, четирима японци и по двама белгийци, французи и британци. Тримата оцелели са настанени в болница. Най-тежко е състоянието на пилота, който е със 70 процента изгаряния. Оцелелите двама туристи са в стабилно състояние.

По информация на българското посолство в Кайро до момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР.

Туристическият балон се запалил след взрив на една от газовите му бутилки по време на полет над западния бряг на река Нил. Последвала експлозия и балонът паднал от височина от 300 метра в плантация със захарна тръстика западно от Луксор, на 510 километра южно от столицата Кайро.

Обиколките с балон по изгрев слънце са популярни сред чуждестранните туристи, които идват в града, за да посетят храмове и гробници на фараони в Долината на царете, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че броят на чуждестранните туристи в Египет е намалял рязко след бунта, довел до оттеглянето на президента Хосни Мубарак преди две години. Оттогава в страната цари нестабилност. Туризмът е ключов сектор за египетската икономика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини