Тезджан Наимова е новата европейска шампионка на 60 метра

Тезджан Наимова стана европейска шампионка в спринта на 60 метра при жените на Европейското първенство по лека атлетика в зала.

Във финала на дисциплината на шампионата в Гьотеборг, Швеция, Наимова финишира с личен резултат от 7,10 секунди.  Българката не стартира по перфектния начин, но след това разви отлично бягането си, за да спечели в крайна сметка златото.

Ивет Лалова остана четвърта със 7,12 секунди, също личен резултат, само на стотна от бронзовия медал.

Втора и трета завършиха Мария Рйемийен от Украйна и Сомаре от Франция със съвсем малко изоставане от Наимова. За първи път от 2005 година имаме отличие от такива първенства - тогава Ивет триумфира на 200 метра.

Това беше втори европейски финал за Наимова на 60 м, след като се класира пета на първенството на континента в Бирмингам 2007 г., предаде bgathletic.com. Българката спечели днес своя трети златен медал от голямо първенство, но първи при жените. Тя беше световна шампионка на 100 и 200 м за девойки през 2006 г. Възпитаничката на Стойко Цонов подобри личния си рекорд три пъти в Гьотеборг. Тя започна със 7.12 сек в сериите, а на полуфинала финишира за 7.11 сек.

В момента България държи и двете титли на Европа, тъй като актуална европейска шампионка на 100 м в Ивет Лалова. Последната титла на страната ни на 60 м беше през 1980 г., когато Софка Попова триумфира в Зиндефинген (Гер). Година по-късно Попова стана също еврошампионка, но на 50 м.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини