Съдията реши сблъсъка между Юнайтед и Реал

Престъпно решение на Джунейт Чакър провали спектакъла за милиони фенове по цял свят

В мач-реванш от осминафиналната фаза на Шампионската лига отборът на "Реал Мадрид" успя да направи пълен обрат и да победи с 2:1 "Манчестър Юнайтед" насред "Олд Трафорд" и с общ резултат 3:2 да продължи напред, но до този резултат се стигна с дейното участие на съдията.

Първото полувреме на срещата премина сравнително очаквано като постановка на игра – „Реал Мадрид” владееше повече топката, но „Манчестър Юнайтед” беше по-острият и опасен отбор.

Най-чистото положение през тази първа част се откри пред Неманя Видич, който точно преди да изтекат 20 минути засече много хубаво след корнер топката и нацели левия страничен стълб на Диего Лопес. Добър шанс имаше и пред Дани Уелбек, който почна като титуляр за сметка на Уейн Руни, но английският национал закъсня да направи успешна добавка след недобре избита топка от Лопес след мощен шут от много трудна позиция на Робин Ван Перси.

Впечатление през тази първа част направи начинът по който „Юнайтед” се справи с Кристияно Роналдо. Много доброто подсигуряване на „червените дяволи” напълно изолира португалеца от играта и той дори не можа да отправи точен удар към Давид Де Хеа. При този стил на игра от страна на англичаните си пролича много ясно колко много липсва голям нападател на „Реал” – Гонзало Игуаин все едно не беше на терена, но по-лошото за Жозе Моуриньо беше, че той нямаше с кого да смени аржентинеца – Карим Бензема има подобно поведение в големи мачове на „Реал”, когато испанците трябва да преодоляват състена отбрана и отбор, тичащ много, за да се подсигурява.

От друга стана от „Юнайтед” определено изпъкна Райън Гигс, който покри много голям периметър и даде няколко запомнящи се паса в предни позиции. Рафаел и Евра пък затвориха фланговете и не позволиха изобщо на „Реал” да се разгърнат по крилата. Всъщност „Реал” имаше само едно полуположение – в 10-тата минута Игуаин успя да стреля от дъгата на наказателното поле, но слабо и встрани. А в края на полувремето Анхел Ди Мария се контузи и на негово място влезе Рикардо Кака.

В началото на второто полувреме „Манчестър Юнайтед” нанесе своя удар – две минути след старта на играта скоростна атака на „дяволите” доведе до възможност за Дани Уелбек да стреля от непосредствена близост, там Рафаел Варан го блокира, но топката отиде във Ван Перси, който също беше блокиран от Рамос. Кълбото обаче стигна при Нани след отбития удар на Ван Перси, той пусна прострелен пас в малкото наказателно поле към Уелбек и там Рамос протегна крак, вкарвайки си автогол – 1:0. Останаха съмнения, че Ван Перси може би беше в засада при удара си, но по-скоро холандецът беше в редовна позиция.

Не изминаха и десет минути, когато мачът се промени коренно. Тогава Нани посегна с високо вдигнат крак за една топка и засече Алваро Арбелоа с бутоните високо в гърдите. В ситуацията потругалецът не видя връхлитащия зад гърба му Арбелоа и фаул имаше. За изумление на всички на „Олд Трафорд” и пред телевизорите обаче съдията Джунейт Чакър вдигна директен червен картон на Нани – едно доста дискусионно и направо престъпно решение, защото освен всичко друго до този момент Нани не беше извършил нито един фаул в мача. А португалецът скочи, за да овладее топката и не видя, че Арбеолоа също е скочил, но с гърдите напред.

Само три минути по-късно „Юнайтед” извади страшен късмет – след корнер Игуаин стигна до топката и стреля, но на самата голлиния Рафаел спря кълбото. Бразилецът обаче го направи с ръка, макар и не умишлено, но факт е, че това беше дузпа. Съдията обаче не видя.

С човек по-малко беше ясно, че за домакините остава да се бранят отчаяно и да се надяват да устикат. А „Реал”, които и до този момент владееха два пъти повече топката, вече съвсем се настаниха в половината на англичаните и разиграваха на около 30-тина метра пред голлинията на „Юнайтед”.

Неизбежното се случи в 65-тата минута – тогава влезлият като резерва Лука Модрич успя да си осигури място за стрелба леко вдясно от дъгата на наказателното поле след хубав финт срещу Карик и с мощен шут, който се отби и в лявата греда, изравни резултата – 1:1.

Голът отвори вратата към ада за „Юнайтед”, защото четири минути по-късно големият любимец на „Олд Трафорд” Кристияно Роналдо смълча трибуните след великолепна атака на „Реал”. При нея Месут Йозил с пас с пета изведе Игуаин отдясно в наказателното поле, той центрира по земя и на далечната греда Роналдо на празна врата засече топката за 1:2.

Шокът за „Юнайтед” беше твърде голям – червеният картон на Нани буквално срина играта на тима и след като не се виждаше как „Реал” изобщо може да изравни, изведнъж се стигна дотам, че „червените дяволи” бяха в положение на нокдаун. Те обаче опитаха да предизвикат съдбата и Дани Уелбек с мощен удар от близко разстояние свали на земята Рамос. А в 82-рата минута след корнер Диего Лопес спаси удар от упор с глава и предотврати изравняване.

Натискът на домакините се засилваше и след само още една минута първо Робин Ван Перси не успя да преодолее Диего Лопес очи в очи, макар и натиснат от защитник, а в следващата ситуация Уейн Руни от пет метра не можа да натисне топката с ножичен удар и я прати над гредата.

Две минути преди края контраатака на гостите доведе до положение пред Рикардо Кака, който проби отляво и стреля от малък ъгъл с лек рикошет, като топката отиде в дясната греда и рикошира в гърба на Де Хеа, но той успя да се извърти и да я хване преди да влезе за трети път във вратата му.

В 91-вата минута Диего Лопес за трети път спаси "Реал" - пак след корнер Видич надскочи всички и стреля силно с глава, но в обсега на Лопес, който спаси. Това се оказа и последното чисто положение в този изпълнен с драма мач, в който за съжаление не само играчите определиха крайния резултат.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини