В кои градове живеят най-много милиардери?

Половината от световните свръхбогаташи са съсредоточени в две страни. Градът, в който живеят най-много милиардери обаче, е извън тях

На света има 1453 милиардери, като половината от тях се намират на територията на САЩ и Китай. За това съобщава институтът Hurun Report, който представя своя официален списък на най-богатите хора на света.

Интересното е, че градът с най-висока концентрация на милиардери не е в нито една от двете страни, а в Русия – става дума за Москва. Богаташите там са 76 на брой, следвани от тези в Ню Йорк (70), Хонг Конг (52), Пекин (41) и Лондон (40).

 „За всеки милиардер, който сме отбелязали в класацията си, сме пропуснали поне двама, мисля“, отбеляза Рупърт Хуугеверф, председател и главен анализатор към организацията, базирана в Шанхай. По неговите изчисления това значи, че на света има поне 4 хиляди милиардери.

 

В Азия има най-голям брой милиардери – 608, следвана от Северна Америка с 440 богаташи и Европа с 324, сочат още статистиките. САЩ „разполага“ с 409 свръхбогати персони, а Китай – с 317.

 Общият обем на сумите, с които тези хора могат да се похвалят, е 5,5 трилиона долара. С други думи, говорим си за финанси, които са равностойни на брутния вътрешен продукт на Китай – втората най-богата страна в света.

 "Борсите в САЩ са във възход, и доларът е укрепнал като валута, особено в сравнение с курсовете на развиващите се икономики. Спрямо бразилския реал той е дръпнал с 19%, спрямо индийската рупия – с 12%, а спрямо японската йена – с 6%“, допълва Хуугеверф пред „Си Ен Ен“.

 Въпреки това и напук на китайското отслабване в последно време обаче, на фондовите борси в Китай се листват компании на 212 милиардери, а на тези в САЩ – 211.

 Трима на всеки четирима милиардери са постигнали богатството си със собствени усилия и дългогодишни маневри. Голяма част от тях са плод на телекомуникационния сектор, медийния и технологичния бранш, търговията с недвижими имоти. Един на всеки свръхбогати е жена.

 Водещите по милиардери градове са:

 1. Москва, Русия - 76

2. Ню Йорк, САЩ - 70

3. Хонг Конг, Китай - 54

4. Пекин, Китай - 41

5. Лондон, Великобритания - 40

6. Истанбул, Турция - 26

7. Бомбай, Индия - 24

7. Шанхай, Китай - 24

8. Париж, Франция, - 23

9. Шенжен, Китай - 22

9. Тайпе, Тайван - 22

 

Що се отнася до топ 10 на личностите, ето го и него:

 

1. Карлос Слим (Мексико, America Movil) – 66 милиарда долара

2. Уорън Бъфет (САЩ, Berkshire Hathaway) – 58 милиарда долара

3. Аманцио Ортега (Испания, Zara) – 55 милиарда долара

4. Бил Гейтс (САЩ, Microsoft) – 54 милиарда долара

5. Бернар Арно (Франция, LVMH) – 51 милиарда долара

6. Лари Елисън (САЩ, Oracle) – 43 милиарда долара

7. Ли Ка-шин (Хонг Конг, Cheung Kong) – 32 милиарда долара

8. Чарлз Кох (САЩ, Koch Industries) – 31 милиарда долара

9. Дейвид Кох (САЩ, Koch Industries) – 31 милиарда долара

10. Лилиан Бетанкур (Франция, L`Oreal) – 30 милиарда долара

Източник: econ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини