5-годишно почина от кучешка тения в детската си градина

Малкият Стефан е като заспал. Жената на колене е зачернената майка Велика, мъжът вдясно-бащата Смилко

Момченце на 5 години и половина е починало вчера в детската градина в с. Криво поле, научи Haskovo.net. Аутопсията е установила че причина за смъртта е заболяване от ехинококоза, известна още като кучешка тения. Паразита е бял лентовиден червей, който се загнездва във вътрешните органи, създава многобройни кисти в тялото в резултат на което органите отказват. Аутопсията е установила че в детето е имало 4 кисти, спукала се е една от тях в черния дроб. Това е предизвикало и фаталния край. Не е известно кога е станало заразяването, но със сигурност е било от доста време.  По предварителна информация, вчера малкия Стефан отишъл както обикновено в градината си и внезапно се е почувствал  зле. Малко по-късно е припаднал в тоалетната и починал. 

Паразита на кучешката тения се пренася по хората от домашните животни. Не е изключено обаче и заразяване на човек от човек. От години хасковско е епидемиологичен район за заболяването кучешка тения. Напоследък заболяването бележи нов бум. В началото на март от регионалната здравна инспекция отчетоха, че само за месец са регистрирани 4 нови случая, при условие че за цялата предходна година болните са били едва 7. Починалото дете обаче не е било сред тези 4 случая, следователно не е било диагностицирано, уточни д-р Светлана Узунова от Регионалната здравна инспекция. От РЗИ започнаха незабавно разследване на случая, включително и на място в Криво поле.

В селото обаче назряза истински етнически проблем. Местната ромска етническа общност обвинява учителите, че едва ли не са отровили детето и се готвят за вендета. 

Повече подробности от мястото на събитието очаквайте след малко.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини