За пръв път на Конския Великден в Момчиловци награждават жена ездачка

Тази година Момчиловци за пръв път ще търси "Смело сърце", но от нежния пол, което да обязди кон на селския мегдан за Конския Великден.

След като първо възстанови традиционните кушии за Тодоров ден, родопското село за 18 поред година ще събере майсторите на ездата и любителите на атрактивния народен обичай. За пръв път обаче, тази година местния дамски клуб „Емоция” обявяви награда за жена, която обязди кон.

Предизвикателството пред дамите е сериозно, защото да се обязди кон е сложна работа, но организаторите се надяват да се намерят смели и сърцати момчиловки, които да го направят на площада пред очите на многолюдната публика.  До сега жени в конните игри не са взимали участие. В единични случаи са  водили коне, но не са препускали на седлата. Тази година надпреварата ще бъде в категориите „най-бърз кон”, „най-атрактивен ездач”, както и за майстор на седлото.

Записването на кандидатите за награда продължава до самия старт на надпреварите, като традиционно се включват между 20 и 30 коне и ездачи. Победителите ще получат купи и медали, освен аплодисментите на публиката.



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини