Кмет се закани да бойкотира изборите заради бедстващите в Тънка бара

Три поколения от бедстващата фамилия Петрови от Тънка бара

Три родопски семейства вече повече от 2 месеца живеят в мизерия, заради свлачище, напукало къщите им в неделинското село Тънка бара.

„Готов съм да бойкотирам изборите, ако не се вземат спешни мерки, за да се спре свлачището. Нито един човек няма да иде да гласува, забравени сме от цялата власт. Само кметът на общината Стоян Беширов се опитва да ни помогне, но няма резултат”, заяви кметът на неделинското село Тънка бара Валентин Хаджииванов.

12 човека, сред които и деца, вече трети месец живеят в мизерия, след като бяха евакуирани от домовете им заради напукани от пълзящата земя основи и стени. Трите семейства от фамилията Петрови бяха изведени спешно от рушащите се постройки и настанени в затвореното местно училище. Условията там обаче са повече от мизерни- няма водоснабдяване, нито тоалетна и баня, а хората вече са отчаяни и изнемогват. Разчитат само на външната чешма в двора на изоставеното от години селско школо.

Снимка: В тези условия 12 души живеят вече трети месец.

„Толкова са отчаяни, че се страхувам да не прибегнат до крайни мерки, защото напоследък хората се палят от отчаяние ”, обясни Хаджииванов.

Снимка: Стените на двете къщи са напукани, а според специалисти, пораженията от "пълзящата земя" върху постройките са необратими.

От понеделник - 8 април, кметът на Тънка бара организира протест и блокада на пътя от селото към общинския център Неделино, в който ще се включат и съседните села Върлино и Козарка. Единствената пътна връзка ще бъде затворено за 30 минути, като всеки ден ще се увеличава времето на протестната блокада.

”Ситуацията е направо бедстваща. Хората плачат и са много притеснени, а заради лошите условия в това мазе бяхме принудени две от малките деца да бъдат преместени при роднини в Смолян”, заяви пък кметът на Неделино Стоян Беширов, който почти всяка седмица посещава бедстващите семейства.

Проектът за укрепване на свлачището, което вече е напукало и две нови къщи в близост, е придвижен в Комисията по бедствия и аварии. Беширов е правил няколко срещи в София по проблема, но към момента няма никакъв отговор.

 „Ако не се отпуснат в най-скоро време необходимите пари, ще потърся помощ и от премиерът Марин Райков”, заяви кметът и добави, че за укрепването на района на опасното свлачище са необходими около 300 хил.лв.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини