Самоубийствата в Смолянско под средното ниво за страната

Директорът на Здравната инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева, отчита спад на самоубийствата в региона през последните години

Област Смолян е сред регионите с по-ниско ниво на самоубийствата, съобщи д-р Мими Кубатева, директор на Районната здравна инспекция, която представи  разработена от РЗИ програма за превенция.

През последните 5 години в областта се наблюдава намаление на броя на случаите, в които хората посягат на живота си, сочи статистика на РЗИ.

От 2008 г. до сега, опитите да сложат край на живота си по собствено желание са общо 77 , 11 от които са имали фатален край. Честотата на суицидните действия в областта през 2012 г. е 8 на 100 хил. население, докато за страната този показател е между 10 и 20, уточняват от здравната инспекция. За периода от последните 5 години най-висок е бил броят на самоубийствата - 19 на 100 хил. жители през 2010г.

Средно за страната то е между 10 и 20 случая на 100 хил. население. Всяко пето от регистрираните самоубийства са във възрастовата група до 19 г. Преобладаваща част от посегналите на живота си са представители на градското население - 64 на сто от случаите, като най-често използваното средство са медикаментите.

Общопрактикуващи лекари, полицейски инспектори, педагогически съветници от Смолянска област ще преминат психологически обучения за разпознаване на суицидни нагласи. Обученията са част от програмата на РЗИ за превенция на самоубийствата. Предвидени са и дни на отворени врати в Центъра за психично здраве, където ще бъдат осигурени безплатни консултации с психиатри. Като част от превенцията на проблема е избягване на преекспониране и героизиране на случаите със самоубийства от страна на медиите, препоръчват психиатри и психолози.

„Медиите трябва много внимателно да отразяват темата със самоубийствата, за да не се предизвика ефект на подражателни самоубийства”, смята психиатърът д-р Анастас Карагяуров, управител на Центъра за психично здраве в Смолян

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини