Ученичка от Смолян спечели космически лагер с есе

Атанаска Чакърова спечели лагера с есе на атглийски език

Атанаска Чакърова от 8 „а” клас в хуманитарната паралелка на І СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Смолян, спечели участие в космическата програма Space Camp Turkey на НАСА.

Родопското момиче участва с есе на английски по темата „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?"  и от над 300 ученици от цялата страна, се класира в групата на  отлично представилите се.

Това й дава право за участие в програмата SPACE CAMP 2013 г.

От всички класирали се в конкурса,  единствено Красимир Стоянов от  София получава  пълна стипендия за участие в космическата програма, а за участието на Атанаска са необходими близо 1770 лева.

Космическият лагер  се провежда в един от петте световно известни центрове на НАСА и в него участват ученици от 9 до15 годишна възраст.

Децата имат възможност да  направят реален скок в космоса, включвайки се в тренинг -програмите на NASA, които се провеждат в изграден от американската агенция космически лагер в Измир, Турция.

Продължителността на лагер - школата е девет дни, а участниците са от различни страни и общуват основно на английски.

Space Camp Turkey им дава възможност да запознаят и да работят с най-новите технологии и апаратура в областта на аеронавтиката и астрономията. Част от заниманията включват и изработването на макет на ракета, изстрелването и навигацията на ракета и совалка, за което се използва реален пулт за наземен контрол на NASA. Космическите лагерници тренират на тренажорите на астронавти и изпробват антигравитационните уреди, облечени в специалните космически костюми.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини