Осем родопски огнеборци заминават на обучение в Германия

Осем служители на пожарната в Смолян и двама техни колеги от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще гостуват на противопожарната служба в германския град Зул. Обучението на българските пожарникари ще се проведе от 7 до 13 април, за да почерпят опита в обучението на деца и младежи.

Визитата е в рамките на проект на Главната дирекция на тема „Как службите за безопасност работят с училищата", финансиран от Център за развитие на човешките ресурси, по програма „Учене през целият живот", секторна програма „Леонардо да Винчи".

ГДПБЗН активно работи по обучение на доброволни формирования, които да помагат в случаи на пожар и други кризисни ситуации, като се акцентира на обучение на членове на Младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец".

Авторите на проекта са се насочили към Германия, чиито Служби за пожарна безопасност и защита на населението имат най-голям опит в обучението на доброволци в Европа.

Изборът на Смолян да представлява България е поради факта, че областта е една от най-активните в страната в обучението на младежи. В пожарна в Зул, българските огнеборци ще се запознаят на теория и практика как немците учат децата и младежите, и ще почерпят опит как училищата и службите за безопасност си взаимодействат. Предвидени са и спортни и културни мероприятия.

Целта на този проект е български пожарникари да бъдат запознати с начина на обучение и методологията на преподаване в Германия.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини