IT специалист показа как може да хакне самолет с Android телефон

Всеизвестен факт е, че използването на смартфони по време на самолетен полет е забранено. Изтъкваната за това причина обикновено е риск от смущения на важната електроника на самолета.

Всъщност всеки Android смартфон може да представлява доста по-голяма опасност от няколко дребни смущения в сигнала. IT специалистът Хуго Тесо от германската компания n.runs направи показна демонстрация как може да превземе самолет с помощта на приложение на своя Android смартфон.

Той направи своето демо по време на конференцията Hack In The Box в Амстердам, съобщава сп. (In)Secure. Освен софтуерен специалист Тесо е и сертифициран пилот и разполага с познания за естеството на самолетите и тяхната електроника.

Чрез създаването на специален софтуер и Android приложение, което е кръстил PlaneSpolit, той може да получава пълен контрол над самолета. За демонстрацията са използвани виртуални симулатори, които след хакването могат да бъдат управлявани посредством смартфона.

Оказва се, че две от критично важните системи за комуникация между самолета и земята имат много лошо ниво на сигурност. Те могат да бъдат атакувани по най-различни начини и да разкриват цялата информация, която получават и изпращат, и да позволяват нейното подменяне.

Не по-сигурни са и компютрите, които отговарят за "поведението" на самолета. Освен това софтуерът е почти неоткриваем и може да бъде инсталиран и на други устройства, като така да позволява постоянен електронен достъп до самолетите в близост.

Чрез PlaneSploit заразените с разработения от Тесо вирус SIMON самолети могат да бъдат контролирани и от по-големи разстояния. Така може да бъде задавана дестинация на полета, която да се изпълни от електрониката, фалшиви аларми за пилотите, височина на полета и дори целенасочено разбиване на самолета.

Тесо подчертава, че направеният от него софтуер е изработен така, че да може да работи само с виртуални симулатори. Те обаче по нищо не се различават от реалните самолети и не се изключва вероятността някой друг да създаде софтуер, който да се възползва от този факт. Той умишлено не споделя и начините за инсталиране на SIMON в компютрите на самолета.

Докато системите не бъдат подсигурени, единственото решение, в случай че самолет бъде хакнат по този начин, е автопилотът да бъде изключен. Това ще означава, че пилотите ще трябва сами да управляват полета, като разчитат на традиционните аналогови уреди, които стават все по-голяма рядкост в модерните самолети, коментира специалистът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини