Скитник с 290 лв. пенсия иска безплатен обяд

Николай Траилов

206 души са подали заявления за започващата работа от утре, 1 май, обществена трапезария в Хасково. Капацитетът й обаче е 99. Толкова са одобрени по проекта на фирмата на Николай Траилов за подкрепа за най-бедните. Трапезарията ще работи до 31 декември, а средствата за нея – 36 732 лева, се отпускат от фонд „Социална закрила“ на министерството на труда и социалната политика.

Трапезарията се намира в стола на училище „Паисий Хилендарски“. Обедът включва предястие, ястие и хляб. Там ще се хранят бедни, които получават социални помощи, такива с доказана липса на доходи и близки, самотно живеещи, хора с минимални пенсии, скитници.

„Исках от министерството да увеличат броя на бенефициентите, но ми отказаха“, обясни Николай Траилов. По думите му интересът към обществената трапезария се е увеличил след няколко успешни изпълнени проекта - първоначално заявките били почти колкото броя на местата, сега са двойно повече. Освен това и прагът бил много нисък – на практика хора с доход над 110 лева месечно нямат шанс да влязат в списъка. „Имаме, разбира се, всякакви случаи. Например за един известен скитник в Хасково при проверката се оказа, че получава пенсия 290 лева“, разказа Траилов.

По думите му почти всички от кандидатстващите тази година за трапезарията отговарят на условията. Половината от тях обаче ще бъдат отрязани.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини