Спират блокадата на границата над Златоград,гърците си строят ново ГКПП

Областният управител на Смолян  инж. Стефан Стайков се срещна с колегата си Фотис Каралидис, зам.- управител на област Източна Македония и Тракия, заради възникналото напрежение на границата между България и Гърция при ГКПП Златоград. На нея присъствуваха и Мирослав Янчев – кмет на община Златоград, както и председателят на Търговско-промишлената камара на Ксанти Мараитис.

 Разговорът касаеше рязката промяна в поведението на гръцките контролни органи и прилагания двоен стандарт при проверки на преминаващите български и гръцки транспортни средства. Новите ограничения провокираха протести от страна на български търговци и шофьори, които частично блокираха пътя и въведоха ограничителен режим.

От разговора стана ясно, че причина за възникналото напрежение е нелегалния внос на стоки и нелоялната конкуренция на пазара в Ксанти.
Каралидис уведоми инж. Стайков, че във връзка с възникналата ситуация е пусната обществена поръчка за изграждане на контролен пункт в гръцка територия /отдалечен на около 8 км. от ГКПП/, който да осъществява пълна проверка на преминаващите стоки.

Той ще бъде готов най-късно до края на месец юни 2013 г. До тогава ще се работи по досегашния режим, като ще бъдат дадени указания, да не се прилагат крайни мерки и двойни стандарти.
За окончателното решаване на спорните въпроси с трафика по тази дестинация,  Каралидис е отправил писмо до Главния секретар на Министерство на транспорта на Гърция Статопулос, с което за този път се иска статут на Път ІІ-ри клас, осигуряващ международна връзка.
На срещата бе решено да не се създава напрежение относно преминаването на бусове, превозващи туристи, особено по време на предстоящите празници.
На ГКПП Златоград инж.Стайков и Мирослав Янчев запознаха протестиращите български търговци и шофьори с резултатите от проведената среща, след което се прие обща позиция за прекратяване на блокадата. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини