Масирани полицейски проверки в акция "Запази пешеходеца"

С цел повишаване знанията и мотивацията на децата и възрастните за спазване на правилата за движение по пътищата и фокусиране на общественото внимание върху опазването на най-уязвимите участници в пътното движение – пешеходците, през настоящата седмица ОД МВР – Смолян и РЗИ – Смолян проведоха съвместна кампания за пешеходна безопасност с участието на ученици от училища в Смолян и Чепеларе.

С решение на Общото събрание на ООН от 4 април 2012 г., периодът от 6 до 12 май 2013 г , включително, е обявен за Втора международна /глобална/ седмица за пътна безопасност, на тема „Безопасност на пешеходците”.

В рамките на кампанията с името “ЗЕБРА” се проведоха редица мероприятия. Обучени бяха ученици от 5 - 6 клас от училища в Смолян и в Чепеларе, като с помощта на инспектор от “Пътна полиция”, учениците затвърдиха основните правила за безопасно движение на пешеходци и велосипедисти. Обучените ученици, съвместно със служители на ОД МВР – Смолян, патрулираха на пешеходни пътеки в близост до училищата в двата града.  По време на кампанията децата раздаваха на пешеходците издадени от РЗИ – Смолян брошури с основните правила за безопасност. На водачите на автомобили също бяха раздадени брошури, като децата приканваха водачите за повече толерантност към пешеходците.

През периода до края на м. юни от служители на “Пътна полиция” ще се реализира активен контрол на най-рисковите участъци и кръстовища по спазването на правилата за пресичане от пешеходците и над водачите, отнемащи предимство на пешеходците.

Ще се проведат специализирани полицейски операции „Запази пешеходеца!”, като ще се упражнява засилен контрол над скоростта, чрез дигиталните мобилни заснемащи  системи  в  районите на рискови пешеходни пътеки в населените места.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини