Прогнозно: Три партии със сигурни мандати от Смолян в новия парламент

Почти е сигурно, че ГЕРБ и БСП ще имат по един мандат от общо 4-те в Смолянско. Вероятно ДПС също ще спечели един народен представител от региона.

Не е ясно обаче, коя от основните партии, с твърд електорат ще се пребори за гласовете и ще спечели два мандата. По-вероятно е четвъртия мандат да вземе ГЕРБ или БСП, но не са изключени и изненади заради гласовете от чужбина, които се преразпределят. Така на изборите през 2009г. най-неочаквано ДПС спечели двама депутати в Смолянско, с гласовете от Турция.

Изборният ден е приключил във всичките 270 секции в областта. Средната избирателна активност в областта е 52.80%, като най-активни са били в община Борино с 63.94% , а най-слаб интерес към вота е отчетен в Неделино с 34.4%

В Смолян и общината пред урните са отишли общо 19 980 души или 53.51% от имащите право на глас.

Партиите сезираха РИК за редица нарушения, основно за агитация, повече бюлетини в секциите и натиск за гласуване за определена партия.

От ДПС активно подаваха жалби в РИК, като дори я обвиниха, че умишлено саботира изборите. От Движението внесоха 18 сигнала за нарушения както в деня за размисъл, така и в деня на вота.

В четири Избирателни секции в Доспат са установени средно по 50 изборни бюлетини, които са в повече и не са вписани в протоколите дори като резерви.

Областният председател ДПС Салих Аршински е сезирал РИК, ЦИК и ОД МВР - Смолян, за спиране на изборния процес във въпросните четири секции, до изясняване на причините за допълнителните бюлетини. След заседание продължило повече от час, от РИК изпратиха трима представители за проверка на място.

От БСП пък сезираха за купуване на гласове в доспатското село Барутин и агитация в района в деня за размисъл.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини