Представиха резултатите по проект срещу наводнения в Устово

 

 

Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013
www.bgregio.eu
Инвестираме във Вашето бъдеще!

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България
 

Проект
„Защита на населението и предотвратяване на риск от наводнение
на кв. Устово, ж.к. Прогреси 1, 2 и 3, гр. Смолян”

Договор № BG161PO001/1.4-06/2010/011

На 27.05.2013 г. в кв. Устово, ж.к. Прогреси 1, 2 и 3, бе официално открит завършения строителен обект, изпълнен по проект „Защита на населението и предотвратяване на риск от наводнение на кв. Устово, ж.к. Прогреси 1, 2 и 3, гр. Смолян”, а на 28.05.2013  г. в сградата на Общинска администрация, на заключителна пресконференция бяха представени постигнатите резултати.

Проектът на Община Смолян е финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013”, по Договор № BG161PO001/1.4-06/2010/011, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-06/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации”.

Общата стойност на допустимите разходи проекта е 933 438,18 лв., от които 886 478,31 лева са безвъзмездна финансова помощ, а 46 959,87 лева са собствен принос на Община Смолян.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, считано от 03.06.2011 г.

Общата цел на проекта е да допринесе за повишаване качеството на живот и екологичната среда в гр. Смолян чрез интегрирани дребномащабни инвестиции за превенция на риска от наводнения по р.Черна в общинския и областен център.

Проектът включва дребномащабни инвестиции за разширяване на речното корито на р.Черна в най-критичната зона и за реконструкция и изграждане на стени по част от речния бряг с цел предотвратяване на наводнения на кв. Устово в града (разположен по протежение на реката) и осигуряване на адекватно качество на живот на неговите жители.

Реализираните инвестиции допринасят за минимизиране на неблагоприятните последици за човешкото здраве и околната среда, породени от прииждането и излизането от коритото на р.Черна в предвидените за интервенция участъци. Проектът осигурява адекватна защита на населението, живеещо и работещо в териториите, разположени в непосредствена близост до реката и по този начин подобрява тяхното качество на живот, както и качеството на жизнената и работната им среда.

Не на последно място, операцията е част от цялостната политика на Община Смоля за предотвратяване на рискове, превенция от природни бедствия и подобряване на физическата среда в агломерацията, специално внимание по отношение на която е отделено на кв. Устово в общинския център.

Постигнати резултати:

Разширено и почистено речно корито на р.Черна

Реконструирани и новоизградени крайбрежни стени по речния бряг на р.Черна

Възстановени бордюри и тротоари и  преасфалтирана улична настилка

Изградени стоманобетонови парапети за надграждане на съществуващи бетонни подпорни стени по речния бряг на р. Черна

Основни дейности

Дейност 1:     Управление на проекта
Дейност 2:     Публичност и визуализация
Дейност 3:     Тръжни процедури за избор на изпълнители
Дейност 4:     Строително-монтажни работи
Дейност 5:     Надзор по време на строителството
Дейност 6:     Одит

Избрани изпълнители по проекта

Подготовка на документация за провеждане на открит конкурс за изпълнител СМР – "Ей Ен Ди - България" ЕООД
Изготвяне на инженерно-хидроложко проучване и инженерно-геоложко проучване на р. Черна  в района на гр. Смолян, кв. Устово  - „Петрова” ЕООД
Изготвяне на оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания на строежите и упражняване на строителен надзор  - “Дара –Контрол” ООД
Подготовка на формуляр за кандидатстване  – „Фиделити груп” ООД
Изпълнение на дейности по публичност и информация – „Родопи вест” ЕООД
Проектиране и авторски надзор на обекта – „Контрактинженеринг” ЕООД
Изпълнение на СМР – „Щеревстрой” ООД
Извършване на независим финансов одит – „ЕР ЕС ЕМ БИ ЕКС” ООД
Екзекутивно заснемане – „Призма” ООД

Екип на проекта

Инж. Диана Калайджиева – Ръководител проект
Инж. Цвятко Каменов - Експерт Устройството на територията, архитектурата и благоустройството по проекта
Сузана Хаджийска – Счетоводител на проекта
Мария Боготлиева – Координатор на проекта

“Тази публикация е създадена в рамките на проект „Защита на населението и предотвратяване на риск от наводнения на кв. Устово, ж.к. Прогреси 1, 2 и 3, гр. Смолян”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикация се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.”

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини