Топсценаристи ще учат младите в Смолян на професионално писане

Община Смолян организира  „Литературна школа 2013”, която е част от Културния календар на Общината за 2013 г. Тя ще се проведе на 20 и 21 юни в Регионалната библиотека „Николай Вранчев” и КДК в града.  Водещи ще бъдат сценаристите на телевизонните сериали „Под прикритие” и „Четвърта власт” Емил Андреев и Александър Чобанов. Литературната школа има за цел да запознае младите хора в Смолян с основите на литературното творчество.

Като всяко изкуство и литературата има тънкости, които като всеки занаят могат да бъдат усвоени и това ще бъде целта на своеобразната литературна работилница. Затова школата, със специално подбраните преподаватели, ще покаже на младите творци в Смолян, как словесното творчеството става професия. Участниците ще имат възможността да усетят литературата по уникален начин, извън сухата теория от ученическата и студентска скамейка. Планирани са срещи с писатели,  „живи” дебати, съвместно създаване на текстове, както и четене на собствени текстове.

В “Литературната школа Смолян 2013” лекторите ще представят и свои творби, ще споделят опита си в творчески и житейски план. За целта ще се проведат няколко занятия, включващи писане на художествен текст (разказ, сценарии, роман, есе). Школата е насочена предимно към подрастващите, които тепърва ще бъдат изправени пред избора на професия, уточняват организаторите.

Биографични данни за лекторите на школата  Емил Андреев и Александър Чобанов. 

Емил Андреев, роден в Лом (1956), е завършил Английска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на три романа: “Стъклената река” (2004) – носител на награда ВИК за най-добър български роман, по който е сниман и едноименният филм “Стъклената река”; “Проклятието на жабата” (2006); “Лудият лука” (2010). Емил Андреев е автор и на три сборника с разкази: “Ломски разкази”(1996), “Късен сецесион” (1998), “Островът на пияниците”(1999), “Иманяри” (2002), “Бебето” (2005) и на сценарии  за филмите “Стъклената река”, и телевизионната поредица “Под прикритие”.  

 Александър Чобанов, роден в Смолян (1979), е завършил Българска филология в Югозападен университет “Неофит Рилски”. Автор е на два сборника с разкази: “Колекция 18” (2008)  – носител на награда “Южна пролет” за най-добра дебютна книга; “Летен следобед” (2011), сценарий за телевизионната поредица “Под прикритие” и “Четвърта власт”. 

                                        ПРОГРАМА на „Литературна школа 2013”

20 ЮНИ – 14.00 ч. -17.00 ч. – Библиотека „Николай Вранчев”, семинар

                    18.00 ч. – Клуб на дейците на културата, среща с писателя Емил Андреев

21 юни – 14.00 ч.-17.00 ч. –Библиотека „Николай Вранчев”, семинар

                   18.00 ч. – Клуб на дейците на културата, среща с писателя Александър Чобанов

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини