Повече руски език в училищата и детските градини?

Какви са възможностите в детските градини и училищата в община Смолян, да се изучава руски език, обсъдиха на работна среща. Разговорите са инициирани от  гл. координатор на Национално движение „Русофили” за  община Смолян Костадин Чаталбашев.   За да представят перспективите за по-широко изучаване на езика, присъстваха и представители на агенция „Россотрудничество” на Министерство на външните работи на Руската федерация Наталия Чередниченко и водещият експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна.   

Визитата в Община Смолян е част от официалното им посещение в България и цели да се установят контакти с различни институции и общини за по-добро сътрудничеството между България и Русия, чрез изучаването на руски език от подрастващото поколение.

От страна на домакините зам.-кметът Марин Захариев благодари, че Смолян е част от обиколката им в страната и заяви, че ръководството на Общината се ангажира да съдейства за засиленото изучаване на руски език.

Главният експерт  „Образование” Ангел Добриков запозна гостите  с образователната мрежа на територията на община Смолян и сподели, че методиката на обучение и преподаване  по чужд език е от компетенциите на РИО-Смолян и на педагозите, работещи с децата. Експертът обясни, че съществува вариант чрез предоставяне на допълнителни педагогически услуги, по желание и по инициатива на настоятелства в детските заведения и родителите, да се  изучава руски език. Като добри практики бяха посочени заниманията по руски в ОДЗ №4 „Радост” и ОДЗ №5 „Буратино” в Смолян.     На срещата  се обсъдиха възможностите за получаване на методическа, специализирана и художествена литература на руски език.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини