Държавата ще отпусне 2 млн.лв. за отваряне на болницата в Девин

Извършен е геноцид над хората, при наличието на милиони за пиар и подслушване, заяви здравният министър

Тази есен Девин ще има болница, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, пристигна на място, за да види състоянието на лечебното заведение. След актуализация на бюджета, Министерството на здравеопазването ще осигури средства за ремонт и нова апаратура. Според здравният министър ще бъдат нужни над 2 млн. лв. за покриване на задълженията на болницата. Още този месец започват ремонтни дейности на сградата, ще бъде осигурена и нова апаратура. Предвижда се да функционират 4 отделения- хирургично, вътрешно- с неврологичен сектор и детско.

Министър Андреева бе категорична, че болницата ще бъде 100% общинска, а няма да е дъщерно дружество на МБАЛ- Смолян. Предстои обявяването на обществени поръчки за ремонтни дейности и апаратура. Броят и специалностите на лекарите,  трябва да осигурят базовата медицинска помощ. „За нас е важно хората да не умират докато получат лекарска помощ. "

Тук положението е бедстващо”, категорична бе д-р Андреева и определи затварянето на лечебното заведение  като „тежка политическа грешка в здравеопазването”. Тя не скри, че е шокирана от състояние на здравеопазването в тази част на Родопите, в която близо 30 хиляди души разчитат само на екипа на Спешна помощ. „Престъпление е в 21 век да умират хора заради липсата на болници”, възмути се министърът и цитира официалните данни за 22 смъртни случая в района на Девин, заради липса на навременна медицинска помощ.

Планира се  връщане на държавната субсидията за общинските болници, особено в малките и труднодостъпни райони, а размерът й ще стане ясен след изработване на критериите за „отдалеченост” и „достъпност”.  Селекцията ще се направи по определени показатели, а не механично,а казусът в Девин ще стане модел за спасяване на тези болници, като парите ще идват от държавния бюджет.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини