Златоград грабна европейска награда за предприемачество

снимка:БГНЕС

Отличието е за проекта за изграждане на Етнографски ареален комплекс

Малката родопска община Златоград е големият победител в тазгодишното издание на националния етап от конкурса "Европейски награди за насърчаване на предприемачеството". Наградата прие кметът на родопската община Мирослав Янчев. Лично министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев награди градоначалника с грамота и статуетка за първо място на общината в националния етап на европейския конкурс.

Отличието на община Златоград бе отредено за изпълнения проект чрез публично частно партньорство, в резултат на който бе изграден Етнографски ареален комплекс.

Комплексът представлява голям музей на открито, който показва как е изглеждал градът преди повече от 100 години. В резултат на успешното публично-частно партньорство повече от 10 години Етнографският ареален комплекс, най-големият архитектурен резерват от възрожденския период в Родопите, е притегателен център за множество туристи, добавят от Министерството на икономиката и енергетиката.

Развитието на комплекса е осигурило разкриването на повече от 80 нови работни места и е дало бизнес на близо 50 нови фирми. Годишният оборот от туризъм в община Златоград надхвърля 3 млн. лв. Градът е посещаван всяка година от 70 хил. туристи - брой, който надхвърля 13 пъти населението му.

Драгомир Стойнев поздрави кмета Янчев за добрия пример и отправи апел към всички предприемачи да представят идеите си в чужбина, но да ги реализират в България.

Победителят в националния конкурс ще се състезава за европейска номинация и награда на европейския етап, чиито резултати ще бъдат обявени през ноември 2013 г. в Литва.

Конкурсът има за цел да отличи инициативи в подкрепа на предприемачеството, организирани от публични органи или в рамките на публично-частно партньорство главно на местно и регионално равнище.

Източник: kmeta.bg,

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини