Тютюнопроизводители се канят да блокират две граници

100-ина тютюнопроизводители са се събрали в района на Свиленград за насрочения днес протест. Те възнамеряват да блокират пътя за две граници – турската и гръцката. Заявените към момента намерения са да се затапят пътищата към граничните пунктовe Капитан Андреево и Капитан Петко войвода.

Протестът на бранша е организиран от националната им асоциация. Българските тютюнопроизводители са недоволни от липсата на европейски субсидии в новия програмен период 2014-2020 година. Те настояват за 91 млн. лева национални доплащания за подалите заявления, че желаят да бъдат подпомогнати по схемата за директни плащания, вместо обещаните от министерството 73 млн. лв. Тютюнопроизводството да се нареди до останалите приоритети - зеленчукопроизводството и овощарството, искат още те.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев коментира, че искането на тютюнопроизводителите е за равнопоставеност, защото колегите им от Италия, Франция, Испания и Гърция са получили пари както за програмния период от 2007-2013 година, така и за следващия - до 2020 година. Искаме да информираме всички европейски институции, политиците от Европа и България, че не желаем да бъдем втора класа европейски граждани, каза Филев.

Екип на Haskovo.net e на мястото на протеста. Репортаж очаквайте по-късно.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини