Тютюнопроизводителите ще правят партия, протестират срещу „мащеха“ Европа

Живко Желев и колегите му разпиляха тютюн на Е-80

Четвърт милион тютюнопроизводители ще се обединят в партия вместо да се молят на политиците да обърнат внимание на състоянието им. Бранша изнемогва от липса на субсидии, липса на пари и държавна подкрепа. За втори пореден програмен период, България не е договорила нито лев европейски пари за родния тютюн. За сравнение, съседна Гърция си е уредила субсидия в размер на 4 евро за кило, като само тази субсидия е по-голяма от изкупната цена на иначе по-качествения български тютюн.

Днес 150 производители от Хасковско затвориха за кратко международния Е-80 на кръстовището към граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко Войвода. Вбесените тютюнджии разхвърляха на пътя низи изсъхнал тютюн и се канеха да го запалят. Отказаха се не за друго, а за да не подпалят съседната нива с пшеница и навредят на друг събрат земеделец.

„В правителството и министерствата работят най-некадърните чиновници-от долу до горе. Министър Нихат Кабил навремето пропусна, може ли да си представите, сроковете за кандидатстване на евросубсидии“ обясни производителят от Мустрак Живко Желев. Бившият полицай се яви като естествен лидер на протестиращите, а идеята му за партия узряваше буквално всяка минута в умовете на останалите протестиращи. „Вместо да ги чакаме тия /политиците Б.А./, ще си направим една партия. 250 хиляди в България отглеждат тютюн. Заедно със семействата им и работниците стават 400 хиляди“ преброи Желев и даде за пример себе си. Освен семейството му, за 60-те декара тютюн е наел 15 работника, на които плаща от джоба си. Няма турци, няма българи, няма роми - пред тютюна всички сме равни, обяви Желев. И посочи работника си Сали, който с жена си и 40-дневното им бебе са на нивата от 2.30 сутринта. Както и Альоша от Кърджалийско, който работел денонощно за да отглежда 4-те си деца.
„Всички работят и си помагаме. Това е начина България да се оправи“ подкрепиха го и колегите му земеделци. Те заявиха, че биха отглеждали и други култури, но земята в района не ражда друго. „ В сакарския край и Родопите добива е 150 кг жито от декар. С такъв добив сме живи-умрели“ коментира земеделец от кърджалийско, който се представи като Хабил.
Протестиращите бяха като жива картинка на етническата толерантност. Българи турци и роми солидарно псуваха както родните политици така и мащеха Европа. Според тях Евросъюза иска да затрие България, като унищожи основни поминъци. И дадоха примери: нито стотинка субсидия за добива на масло от нарицателната българска роза, нито стотинка за зеленчукопроизводителите, при условие че в съседна Румъния дават 64 евроцента за килограм домати. При тези цени родните фермери са обречени. Както и тютюнджиите.

В момента в България изкупната цена за кило тютюн варира от 5 до 7 лв, при 8 евро в съседна Гърция. Там взимат 4 евро субсидия на кило, а единствените пари в България са национално доплащане от 2.04 лв за кг. Доплащането между другото свършва догодина и после нищо.

„Загинали сме. Но нека Европа знае че я чака емигрантска вълна от 250 хиляди гладни тютюнджии“ заканиха се хората. Най-радикално настроените дори предложиха да направят гладна стачка пред Европарламента в Брюксел. Всички обаче са категорични, че няма да отстъпят и ако трябва ще щурмуват политиците в София, за да ги накарат да направят нещо за народа си.

Г. Христов

Според лидерът на протеста Живко Желев, Европа е мащеха за България
Пътния възел пред граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко бе блокиран за четвърт час
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    112233
    8 0
    14:44, 11 юли 2013
    Европа не е виновна, за да даде трябва някой да поиска, а после и да защити искането... вината е изцяло в нашите политици, които като идат в Европата и само се кланят и съгласяват. да не забравяме г-жа Кунева дето чак европейците бяха кръстили "мисис Йес" не стига че нищо не договори за българското земеделие ами го и съсипа с нищожните квоти, за които се подписа.... ма така ще е като все пращаме "наши" хора там и то само да се пъчат
  • 2
    Де
    десислава
    8 -4
    14:51, 11 юли 2013
    И аз искам субсидии за това,че живея в държава в която бивши милиционери определят как да се развива бизнеса и икономиката!
Последни новини