Предават съдебната власт на съд

Неправителствената организация – фондация „Джендър перспективи“ предава на съд съдебната власт в България в лицето на Висшия съдебен съвет. Това обяви днес шефът на НПО-то Георги Милков, който представи доклад за гражданското наблюдение над Районния и Окръжния съд в Хасково.

Повод за съдебния иск срещу съдебната власт са декларациите за конфликт на интереси на магистратите. Със свое решение от 25 април 2013 г. ВСС е приел, че информацията в декларациите за конфликт на интереси представлява лични данни и като такава не следва да бъде публикувана. Декларациите могат да се обнародват едва след като съдиите дадат съгласието си за това. „По този начин Висшият съдебен съвет обезсмисля закона за предотвратяване на конфликт на интереси“, заяви Милков. Жалбата до Върховния административен съд е подадена чрез ВСС на 25 юни. Във Висшия съдебен съвет обаче я размотавали две седмици. „Едва вчера са я предали във ВАС“, обясни Милков.

Оценката за работата на Районния и окръжния съд в Хасково са много добри, за което шефовете им – Миглена Тянкова и Мария Ангелова получиха специални грамоти. Работата на съда в Димитровград също е оценена високо. Най-зле според НПО-то е положението в свиленградския съд. „Докладът за неговата работа е най-лошият, който изобщо сме изготвяли“, добави Георги Милков.

Тодор Кръшков



Грамота за Миглена Тянкова...
...и  за Мария Ангелова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини