Убиец осъден втори път, присъдата с 6 г. по-малка

Александър Стоянов

Втора присъда за убийство отпреди 11 години получи днес от хасковския окръжен съд 39-годишният варненец Александър Стоянов. Магистратите му определиха наказание от 10 години при първоначален строг режим. Първоначалната му присъда за същото престъпление бе 16 години решетки. Тя обаче бе задочна, защото след убийството Александър Стоянов избяга и се укриваше чак до 2006 г.,когато бе заловен и тикнат зад решетките. От затвора той обсипал всички институции с жалби, включително Върховен касационен съд и главния прокурор. Отвсякъде обаче потвърждавали присъдата. Миналата година европейският съд по правата на човека, сезиран от него, осъди България за нарушените му права на защита. Впоследствие главният прокурор поиска възобновяване на делото. Така Александър отново се озова в хасковския храм на Темида.

Убийството е извършено през септември 2002 година в Свиленград. Убитата е 27-годишната Гергана Иванова от Търговище. От данните по делото става ясно, че тя се е занимавала с проституция, а Александър е бил неин сводник и любовник едновременно. Във фаталната септемврийска вечер в пийнала компания той и Гергана се затворили в съседната стая, а след малко оттам проехтял изстрелът. Александър убедил един от компанията да го откара до районното да се предаде, по пътя обаче опрял пистолета в главата му и го принудил да кара към Харманли. В околностите на града слязъл от колата и изчезнал.

Днес в залата адвокатът му поиска делото да се гледа по съкратената процедура. При нея подсъдимият признава всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, а съдът е длъжен да намали присъдата му с една трета.

Прокурорът Дарина Славова поиска от съда наказание от 10 години затвор. Тя обясни искането си с правилото, според което при повторно разглеждане на едно дело обвинението не може да поиска по-висока присъда от първата, ако тя не е била протестирана от прокуратурата. 16-годишната присъда на Александър Стоянов от 2004 година не е била протестирана, затова обвинението бе принудено да настоява за възможния в случая максимум – две трети от 16 години, или 10 г. затвор.

Днешното решение на магистратите може да бъде обжалвано пред апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини