Магичното село Гела събра над 15 хиляди туристи и почитатели на гайдата

За поредна година любовта към родопската природа и фолклор събра хиляди в село Гела. Над 15 хиляди души изпълниха поляните над селото за националното гайдарско надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда около параклиса „Св.Илия”.

„За мен чест и голяма радост да открия 11-тото традиционно гайдарско надсвирване тук в Родопите. Като  родопчанин съм убедена, че живея в най-красивата планина в Европа, а защо не и в света. Надявам се  всеки от вас да си тръгне със същото убеждение и вдъхновен от преживяното”, каза в приветствието си народният представител д-р Дариткова, която откри фестивала.

Поздрав към гости и домакини отправи и областният управител инж. Димитър Кръстанов, който подчерта, че това е общобългарски събор, който се провежда в най-старото селище в Родопите, което е на над 2600 години. ”Песента сгрява душата, а слънцето и огънят тялото”, посочи инж.Кръстанов и призова да си спомним за Калинка Драганова и д-р Димитър Герджиков, благодарение на които гайдарският фестивал е толкова популярен.

Председателят на Организационния комитет д-р Стефан Герджиков изрази радостта си, че за 11-та година планината на Орфей събира магията на каба гайдата и родопската песен и пожела на присъстващите да се насладят на мелодията на гайдата и нейната обединителна сила.

Всички гости пожелаха успех на участниците и безпристрастност от страна на журито.

Групата от Кюстендил , която участва в гайдарската надпревара специално благодари на полицейския инспектор от Широка лъка Никола Чакъров. Те са се били изгубили, а служителят на реда им е помогнал да стигнат до Гела.      

В надсвирването, което  се провежда в три възрастови групи,  могат да участват всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина.  Допускат се за участие и камерни гайдарски състави от две до шест гайди. Участниците са оценявани от жури с председател: проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство –  Пловдив и членове:  Костадин Илчев и Георги Миховски.

След конкурсната програма до награждаването на победителите за всички желаещи да танцуват се провеждат уроци по танци с призив „Хайде на хорото” под ръководството на хореографа Русанка Бодурова.

Утре, неделя, от 11.30 ч. официално ще бъде открит съборът и ще се отприщи народното веселие под звуците на родопски гайди и с вкуса на родопските чевермета, чийто аромат се носеше и днес по поляните.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини