Млади творци подариха на Пампорово скулптури от дърво за ЧРД

Художественият проект „Скулптура в дърво“  е съвместно реализиран от „Национална Художествена Академия” София и „Пампорово” АД и е артистичен пoдарък за 80 годишнината на планинския родопски комплекс  Пампорово.

От 1 до 15 август  в творческата инициатива се включиха преподаватели и студенти по скулптура от НХА, факултет за приложни изкуства (ФПИ), катедра „Резба” и „Метал”, под ръководството на проф. Велислав Минеков, проф. Петър Бонев – ръководител на катедра Резба и доц. Емил Бачийски - ръководител на катедра Метал.

В парковото пространство на Пампорово , около хотелите „ Перелик”  и „Орловец”,  са подредени 15-те  скулптурни произведения от дърво.

Основният материал използван от студентите е трупен дъбов, буков или иглолистен дървен материал с размери /d – 50см, h – 250/300см/ за изработка на скулптурните произведения.  Всеки  от участниците по желание може да използва и допълнителни материали, като камък, метал и др.

Проектът създава условия, чрез съвместна работа, преподаватели и студенти от НХА да визуализират нови методи и форми на творческо създаване при различните тенденции и форми на творческия процес.

Целта на проекта е творбите от природни материали, изложени в курорта, да бъдат крачка към развитие на културния туризъм в Пампорово и региона.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини