Две смолянски крепости се превърнаха в туристически атракции

Две крепости  - в местността Турлука над Смолян и край село Кошница в Горното поречие на река Арда, които са били свързани с охраната и контрола на комуникациите на Централния античен трансродопски път, обогатиха списъка на туристическите атракции в община Смолян. Завършиха строителните дейности по тяхната реставрация, консервация и социализация, но още преди да бъдат финализирани, се засили туристическият интерес към двата  нови обекта от археологическото наследство.  Възраждането за нов живот на двете крепости бе осъществено по  европейския проект "Тракийско и византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие"  в продължение на 2 години и 4 месеца от 2011 до 2013 година. Трансграничната инициатива на общините Смолян и Самотраки бе финансирана по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България в размер на 1 159 981 евро.  От тях за водещия партньор община Смолян  бяха предвидени 1 035 563 евро, а за гръцката община 55 907 евро.

Значима част от проектните дейности бяха реализирани от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“, български партньор на двете общини.

Под ръководството на археолозите Дамян Дамянов и Николай Бояджиев двете късноантични и средновековни крепости бяха подготвени за социализация и експониране след извършени археологически проучвания. По време на разкопките бе осигурена заетост на 46 жители от близките селища. След премахването на временната консервация на Смолянската крепост, изследвана в периода 1998 – 2006 година, реставрационните работи обхванаха 60 метра крепостни стени и прилежащите им осем вътрешни помещения със складови функции - 360 квадратни метра обща застроена площ.

При възстановяването, крепостните стени са вдигнати с 1,5 метра, изградени са наблюдателни площадки и беседки. Достъпът до нея е изключително улеснен по кратка обезопасена пешеходна пътека, която започва на един завой по панорамния път Смолян – Пампорово до екомаршрут „Невястата“. Археологическите разкопки на крепостта край село Кошница стартираха с изсичане на растителността на върха и разкриването на северната и западната крепостни стени с обща дължина 80 метра.

Запазените стари зидове от 70-80 см сега са достроени до 1,5-1,70 метра. Монтирана е шестметрова дървена наблюдателна кула  на два етажа. От върха на крепостта се разкрива възхитителна панорама във всички посоки. През нощта ефектно осветление в бяло и зелено привлича погледите на пътуващите към селищата по поречието на Горна Арда. Художественото осветяване е автономно и ефективно, тъй като се осъществява чрез слънчеви колектори.

До крепостта се стига по виеща се  туристическа пътека с оформени стъпала  с денивелация от 150 метра и преминаване през Проходната пещера, която е съоръжена с наблюдателни площадки и алпийска люлка. Строителните дейности бяха затруднени от невъзможността нужните материали да бъдат доставени на обектите по друг начин освен с мулета и катъри, но всички препятствия бяха преодолени.

Информационни и указателни табели дават необходимия ориентир на туристите и за двете крепости.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини