Родопски баби и внуци играха детски игри от преди десетилетия

Детски празник „Здравей, мое стойченско лято!” разнообрази летните дни на децата, гостуващи на баби и дядовци в родопското село Стойките. Инициативата на Мия Зайферт и нейната баба Ружа бе приета радушно от ръководството на читалище „Пробуда” в селото.

Така в средата на август внуците, гостуващи на родопските си баби и дядовци, както и малчугани на гости в селото, се събраха пред читалището, за да рисуват на асфалта.

Малките творци изработиха картички, маски, рисунки с акварел-различни техники. Майката на Мия рисуваше лицата на децата, а накрая бабите не се стърпяха и показаха игри от тяхното детство - така всички бяха деца. Бабите си припомниха, децата пък научиха игрите, с които са расли поколения българи „Альо портальо”, „Пускам, пускам кърпичка”, „Гърне”.

Всички заедно нарисуваха своя картина върху 3 метров постер, на който дадоха цветното име: „Здравей, мое стойченско лято! Обичам Стойките!”

Накрая за всички имаше сладка питка, направена от леля Мария Пичурова и сладки, измайсторени от Мия и баба й. И малки и големи си обещаха, че следващото лято отново ще сътворят емоционалното творческо парти, защото всички обичат Стойките.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини